KSH: 380 ezer forint volt az átlagkereset tavaly

Átlagosan 379 800 forintot vihettek haza tavaly a teljes munkaidőben alkalmazásban állók – közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH gyorstájékoztatója szerint a 2023-as bruttó átlagkereset 571 200 forint volt, ebből számolták ki a bevezetőben említett mintegy 380 ezer forintos nettó átlagkeresetet. Mindkét adat 14,2 százalékkal magasabb, mint volt 2022-ben, azaz ennyivel növekedtek a fizetések. Mivel azonban a fogyasztói árak még nagyobb mértékben, 17,6 százalékkal emelkedtek 2022 és 2023 között, így a bérek vásárlóértéke összességében 2,9 százalékkal csökkent.

Egyhavi átlagot tekintve tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600 forint, nettó átlagkeresete 451 300 forint volt. 2022 decemberével összehasonlítva ez 16,4 és 16,3 százalékos növekedést jelent. A rendszeres, azaz prémium, jutalom és egyhavi különjuttatás nélkül számított bruttó átlagkereset 565 400 forintra becsülhető. A reálkereset 2022. december és 2023. december között 10,3 százalékkal nőtt a fogyasztói árak 5,5 százalékos növekedése mellett.

A legmagasabb átlagbéreket a pénzügyi szolgáltatások (bruttó 1 millió 252 ezer forint), az infokommunikáció (bruttó 1 millió 31 ezer) és az energiaipar (bruttót 913 ezer) szektorában jegyezték fel tavaly decemberben.

Borítókép: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi, északnyugati felén valószínű eső, zápor, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra