Koronavírus: már optimistábbak a vállalkozások

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések közül a csökkentett munkaidő és a home office sok vállalkozás esetében hatékonynak bizonyultak, így ezek megmaradhatnak a jövőben is - derült ki egy magyar bank és biztosító júniusi felméréséből.

A bank a felmérést saját mikro-, kis- és középvállalkozó ügyfelei körében végezte. A cél az volt, hogy felmérjék, mekkora gazdasági következményekkel járt a koronavírus-járvány a kis- és középvállalati (kkv) szektor szereplőinél. Az online kérdőívet 3090-en töltötték ki június 12-e és 21-e között.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus vállalkozás, koronavírus munka, koronavírus munkahely, koronavírus home office
A kkv-k egy része hosszú távon is megtartja az otthoni munkavégzést.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Optimistábbak a vállalkotások

A bank már áprilisban is végzett egy hasonló felmérést. Akkor azt látták, hogy a magyar kkv-k felét mérsékelten, 44 százalékukat pedig nagymértékben sújtotta az új típusú koronavírus megjelenése. Ekkor még csak elenyésző volt azok aránya, akiknek változatlanok maradtak a működési körülményei. A legfrissebb, júniusban megismételt kutatásból viszont már az látszik, hogy a hazai kis- és középvállalkozások 44 százaléka optimista a jövőt illetően, és arra számít, hogy nyereséggel zárja az évet. Igaz, a válaszadók több mint harmada még mindig nem látja biztosan, hogyan alakulnak az idei bevételei - ismertette a friss eredményeket Kökény Roland, a K&H kkv-szegmensének marketingvezetője.

Koronavírus: bajban van a fővárosi turizmus - a részletekért kattintson ide!

A vállalkozások 45 százaléka már nem számol a munkaerőt érintő változásokkal ebben az évben, mintegy tizedük pedig létszámbővítésben gondolkodik. Így a munkavállalók inkább pozitív várakozásokkal tekinthetnek a jövőbe. A munkabéreket, valamint a béren kívüli juttatásokat érintő változásokra is kevésbé lehet számítani: a kutatásban résztvevők 42 százaléka a koronavírus-járvány ellenére sem tervez ilyennel. Csaknem minden negyedik válaszadó úgy nyilatkozott, hogy nem változik a munkatársak bruttó bejelentett bére, és csupán 5 százalék mondta azt, hogy fizetéscsökkentést alkalmazna.

Hosszú távú változások

A kkv-k különböző fejlesztéseket és intézkedéseket alkalmaztak a koronavírus okozta válság alatt. Ezek közül leginkább a munkaerőt érintő változások maradhatnak meg hosszú távon is. A válaszadók 18 százaléka továbbra is csökkentett munkaidőt alkalmazna, 16 százalékuk pedig nem hagyna fel az otthoni munkavégzéssel.

A felmérésből ugyanakkor az is kiderült, hogy csak minden harmadik cég érzi úgy, hogy az eddigiekből tanulva a jövőben könnyebben tudná kezelni a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetet. 39 százalék szerint viszont ez nem lenne sem könnyebb, sem nehezebb.

Félelmetes, hogy lassan már azokat tapsoljuk meg, akik szerint a koronavírus kamu, és nem hordanak maszkot. A részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: