Mely életkorban vagyunk a legboldogabbak?

Az elmúlt évtizedekben számos kutatás kereste a választ arra a kérdésre, hogy az emberek mely életkorban a legboldogabbak. Német és svájci kutatók most közel félmillió válaszadó adatait elemezve igyekeztek megadni a választ.

Dacára a kutatási terület népszerűségének, egyelőre nincs egyértelmű válasz arra, hogy vajon életünk során mikor vagyunk a legboldogabbak. Ugyanakkor szeptember elején a Psychological Bulletin című folyóiratban megjelent egy metaanalízis, amely hasznos információkkal szolgál e téren. Mint az a Bochumi Ruhr-vidéki Egyetem közleményében olvasható, több németországi és svájci kutatóközpont szakemberei közösen vizsgáltak át 443 korábbi tanulmányt, azokon keresztül pedig összesen több mint 460 ezer ember személyes beszámolóit érzelmi hogylétükről.

családi találkozó, generációk, üdvözlés, boldogság
A kor előrehaladtával is változik, mennyire vagyunk elégedettek az életünkkel. Fotó: Getty Images

A kutatók a szubjektív jóllét három központi tényezőjére fókuszáltak, így az élettel való általános elégedettségre, továbbá a pozitív és a negatív érzelmek gyakoriságára. Az így kapott eredmények szerint némi serdülőkori – 9 és 16 év közötti – visszaesést követően egyre elégedettebbek életükkel az emberek, egészen a 70-es életévekig, amikortól újabb csökkenő tendencia indul ebben a mutatóban. A pozitív érzelmek a gyerekkort követően, 9 éves kor felett egyre ritkábbá válnak a felmérések szerint. A negatív érzelmek előfordulásának gyakorisága 9 és 22 éves kor között igen ingadozó, majd 60 éves korig csökkenő, azután már növekvő tendenciát mutat.

Miért nem lehetünk mindig boldogok? Valóban irreális elvárás, hogy mindennap jól érezzük magunkat a bőrünkben?

„Összességében tanulmány pozitív trendet mutat életünk egy szélesebb szakaszában, ha az élettel való elégedettséget és a negatív érzelmeket nézzük” – mondta el Susanne Bücker, a Kölni Német Sporttudományi Egyetem professzora. Az elemzést készítő kutatócsapat úgy véli, 9 és 16 éves kor között főként a testi és a társasági életet érintő változások miatt romolhat az élettel való elégedettség. Emellett időseknél az lehet a minden téren kimutatható romlás magyarázata, hogy ekkor már csökken a fizikai teherbírás, sokaknál betegségek is jelentkeznek, illetve egyre inkább háttérbe szorulnak a társas kapcsolatok, nem ritkán a barátok, ismerősök halála következtében.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +1 °C
Minimum: -6 °C

Reggelig erősen felhős vagy borult lesz az ég, és helyenként előfordulhat hószállingózás. Ezt követően csökken a felhőzet, és a legtöbb helyen napos idő várható gomolyfelhőkkel, az Észak-Alföldön és a Zemplén térségében viszont végig borult marad az ég, és ott kialakulhat további havazás, hózápor. Az északnyugati, nyugati szelet nagy területen élénk, helyenként erős lökések kísérik, amely főként a Bakonyban hófúvásokat eredményezhet. Estére mindenhol mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet kora délután -2 és +3, késő este -9 és -3 fok között valószínű. Az elmúlt napok kettős fronthatása után szombaton egy hidegfront vonul át a térség felett.