Új anyagokat minősítettek dizájnerdrognak

Újabb két anyaggal bővült a dizájnerdrogok tiltólistája, amelyre így már 87 vegyület került fel.

Az elmúlt napokban lépett hatályba az a miniszteri rendeletmódosítás, amely alapján újabb két anyaggal bővült a dizájnerdrogok tiltólistája, amelyre így már 87 vegyület került fel. A hírt Rétvári Bence, a KDNP alelnöke jelentette be, aki szerint Magyarország Európában az elsők között alakította ki az új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos szabályozást, amely alkalmazkodik az új dizájnerdrogok megjelenéséhez. Ez azért is fontos, mert - ahogy már korábban is megírtuk - a dizájnerdrogok vezetik a droghasználati toplistákat, illetve a kábítószer-használat miatti halálozások nagyobb része is ezeknek a szereknek köszönhető.

dizájnerdrogok, partydrogok, droghasználat, kábítószer-használat
dizájnerdrogok, partydrogok, droghasználat, kábítószer-használat

Mi az a dizájnerdrog?

A dizájnerdrogok nem természetes szerek - ezeket a szereket laboratóriumokban szintetizálják, és azért van belőlük ennyiféle, mert egy-egy pszichoaktív hatású anyag kémiai szerkezetének minimális módosításával hozhatók létre az újabb és újabb verziók. A dizájnerdrogok azért lehetnek vonzók a fogyasztók számára, mert olcsók. Azt azonban senki sem tudja, hogy pontosan mit tartalmaznak, mennyit lehet belőlük bevenni, és annak milyen hatása lehet. A dizájnerdrogok fogyasztása körülbelül olyan, mintha egy teljesen ellenőrizetlen gyógyszerkísérletben vennénk részt. Sokan belehalnak akár egyetlen adag elfogyasztásába is.

Fontos a prevenció

A holland kormány be akarja tiltani a fiatalok körében partidrogként egyre kedveltebb dinitrogén-oxidot. A szer kéjgáz vagy nevetőgáz néven is ismert. További részletekért kattintson ide!

A dizájnerdrogok használatának és terjesztésének szabályozásában az jelent megoldást, ha nem az egyes konkrét szereket, hanem az anyagok fő összetevőjét tiltják. Így minden olyan szer, ami ezt a kémiai összetevőt tartalmazza, tiltólistára kerül. Emellett nagyon fontos, hogy a prevenciós programokkal egyre több fiatalhoz elérjenek a legfontosabb információk. Rétvári Bence szerint jelenleg a célzott prevenciós programok támogatására 3 milliárd forint összegű fejlesztési forrás áll rendelkezésre. A droghasználat kialakulásának megelőzése és visszaszorítása szintén kiemelt célja annak a 2,5 milliárd forint keretösszegű programnak is, amellyel a gyermekvédelmi szakellátási intézmények működését segíti a kormányzat - tette hozzá.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső