Új anyagokat minősítettek dizájnerdrognak

Újabb két anyaggal bővült a dizájnerdrogok tiltólistája, amelyre így már 87 vegyület került fel.

Az elmúlt napokban lépett hatályba az a miniszteri rendeletmódosítás, amely alapján újabb két anyaggal bővült a dizájnerdrogok tiltólistája, amelyre így már 87 vegyület került fel. A hírt Rétvári Bence, a KDNP alelnöke jelentette be, aki szerint Magyarország Európában az elsők között alakította ki az új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos szabályozást, amely alkalmazkodik az új dizájnerdrogok megjelenéséhez. Ez azért is fontos, mert - ahogy már korábban is megírtuk - a dizájnerdrogok vezetik a droghasználati toplistákat, illetve a kábítószer-használat miatti halálozások nagyobb része is ezeknek a szereknek köszönhető.

dizájnerdrogok, partydrogok, droghasználat, kábítószer-használat
Sokan belehalnak akár egyetlen adag elfogyasztásába is. Fotó: iStock

Mi az a dizájnerdrog?

A dizájnerdrogok nem természetes szerek - ezeket a szereket laboratóriumokban szintetizálják, és azért van belőlük ennyiféle, mert egy-egy pszichoaktív hatású anyag kémiai szerkezetének minimális módosításával hozhatók létre az újabb és újabb verziók. A dizájnerdrogok azért lehetnek vonzók a fogyasztók számára, mert olcsók. Azt azonban senki sem tudja, hogy pontosan mit tartalmaznak, mennyit lehet belőlük bevenni, és annak milyen hatása lehet. A dizájnerdrogok fogyasztása körülbelül olyan, mintha egy teljesen ellenőrizetlen gyógyszerkísérletben vennénk részt. Sokan belehalnak akár egyetlen adag elfogyasztásába is.

Fontos a prevenció

A holland kormány be akarja tiltani a fiatalok körében partidrogként egyre kedveltebb dinitrogén-oxidot. A szer kéjgáz vagy nevetőgáz néven is ismert. További részletekért kattintson ide!

A dizájnerdrogok használatának és terjesztésének szabályozásában az jelent megoldást, ha nem az egyes konkrét szereket , hanem az anyagok fő összetevőjét tiltják. Így minden olyan szer, ami ezt a kémiai összetevőt tartalmazza, tiltólistára kerül. Emellett nagyon fontos, hogy a prevenciós programokkal egyre több fiatalhoz elérjenek a legfontosabb információk. Rétvári Bence szerint jelenleg a célzott prevenciós programok támogatására 3 milliárd forint összegű fejlesztési forrás áll rendelkezésre. A droghasználat kialakulásának megelőzése és visszaszorítása szintén kiemelt célja annak a 2,5 milliárd forint keretösszegű programnak is, amellyel a gyermekvédelmi szakellátási intézmények működését segíti a kormányzat - tette hozzá.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: