Egyre veszélyesebb kábítószerek terjednek Európában

Egyre többféle új tiltott kábítószer jelenik meg Európában az utóbbi időben. Ez pedig tovább súlyosbít olyan komplex problémákat, mint a hajléktalanság vagy a fiatalkori bűnözés.

A Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) jelentése szerint politikai és egészségügyi intézkedésekre lenne szükség az olyan új, pszichoaktív drogok miatt, amelyek mérgezéshez vagy halálhoz is vezethetnek.    

Alexis Goosdeel, az EMCDDA igazgatója kiemelte, hogy manapság szinte már minden pszichoaktív hatású szert lehet kábítószerként is használni. Vannak olyan szerek, amelyek tévesen felcímkézve vagy más anyagokkal keverve kerülnek piacra, köztük például szintetikus kannabinoidok, katinonok és opioidok. A szervezet 2022 végén nagyjából 930 új pszichoaktív anyagot tartott számon.    

drog kábítószer
Sok felhasználó azt sem tudja, hogy milyen drogot fogaszt. Fotó: Getty Images

Az EMCDDA szerint az új szintetikus drogok fogyasztóit nagyobb eséllyel fenyegeti valamilyen egészségkárosító hatás, akár mérgezés vagy halálozás is. Az új szerek a már ismert drogokhoz hasonló formában - porként vagy pirulaként - kerülnek piacra, és a felhasználók sokszor nincsenek is tudatában annak, hogy pontosan mit vesznek be.    

A szervezet megjegyezte, hogy bizonyos uniós országokban a szükségesnél kevesebb pénzt fordítanak a kábítószerhasználat káros hatásainak enyhítésére.      

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de a Dunántúl délnyugati részein és az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra