Durva számokkal sokkolt Zacher Gábor

A magyarok függőségeiről és a koronavírus-járvány hatásairól is beszélt Zacher Gábor toxikológus egy előadáson.

A villányi Művelődési Házban tartott Zacher Gábor a múlt héten előadást, amelyben számos fontos témát érintett – derült ki a bama.hu beszámolójából. Beszélt például a koronavírus-járványról: a toxikológus úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 2 és fél év felkavart bennünket. Ennek fő oka, hogy nem szeretjük a hirtelen változásokat, a járvány viszont hirtelen változtatta meg az életünket, a változások pedig befolyásolják a testünk és a pszichénk működését is.

alkohol
Alkoholfogyasztás terén Európában a 7-8. helyen állunk. Fotó: Getty Images

A 9,7 millió függő országa

Zacher Gábor kitért a függőségekre is, ezzel kapcsolatban azt mondta, Magyarország 9,7 millió függő országa: ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni, de magunkról nehezen mondjuk ki, hogy függők vagyunk. Inkább azt mondjuk, hogy bármikor abba tudjuk hagyni, de a „bármikor” jellemzően nem jön el soha. Kiemelt egy lesújtó adatot is, miszerint alkoholfogyasztás terén Európában a 7-8. helyen állunk, majd hozzátette: ha a Hévízi-tóban víz helyett 96 százalékos alkohol lenne, akkor Magyarország ezt évente háromszor kiinná.

A fiatalok körében most nagyon népszerű manórúdról (Elf Bar) úgy vélekedik, Magyarország rossz kommunikációs stratégiát választott, mert ködösít arról, hogy pontosan milyen anyagok milyen arányban fordulnak elő ezekben a termékekben. A hazai tájékoztatás a benne lévő nikotin mennyiségén rugózik, miközben ennél sokkal veszélyesebb anyagok találhatóak benne, amivel lehetne érvelni ellene.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: