+10° - +25°
Nincs front

Drogot egyszer sem!

A megnövekedett kábítószer fogyasztás elleni harc legújabb állomásai: sport- és kulturális rendezvények fiataloknak, a drogmentesség jegyében.

A hazai kábítószer-helyzet pontos ismertetésére máig nincsenek elfogadható módszerek. Ettől függetlenül úgy az egészségügy rendszerében, mint a kriminalitás terén összegyűjtött adatok tanúsítják: mind nagyobb a kereslet a kábítószer-fogyasztás iránt, s az ifjúság körében drámai módon nő a különböző szerekkel kapcsolatba kerülők száma.
A disco, vagy party drognak nevezett amfetamin származékok kifejezetten a zenei divatirányzatokra igencsak fogékony tizenéves korosztályt érik el. Szórakozási szokásaik között ugyanis meglehetősen fontos helyet foglalnak el a gyakorta 48-72 órás koncertek. Márpedig a maratoni bulit éberen csak stimulálószerrel bírják végigélvezni.
A rendőri eljárások során nem ritka, hogy a kábítószerrel kapcsolatba kerülő ifjak annak pusztító, romboló hatásairól meglehetősen tájékozatlanok. Ugyanúgy nem tudják, ha egyszer szabadulni akarnak a drogtól, s az elvonás következményeit elviselhetővé kívánják tenni, akkor szakmai segítségért hová forduljanak, milyen alternatívák közül választhatnak. A drog-felvilágosítást máig nem terelték hatékony mederbe. Semmiképpen sem olyanba, amely képessé válna a legveszélyeztetettebb populáció felkészítésére, valamint a kábítószer-elleni küzdelemben társként való megnyerésére.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete tizenkét évvel ezelőtt június 26-ikát a kábítószer-fogyasztás és az illegális kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem világnapjává nyilvánította. Ezt a napot kívánják évente felhasználni arra, hogy az érintett korosztályt "ne csak úgy általában, hanem koncentráltan" világosítsák fel a drogok ártalmairól, valamint a "lehet másként is" alternatíváiról.
A világszervezet azt is javasolta, hogy június 26-án sport- és kulturális rendezvényekkel teremtsenek lehetőséget a pusztító szenvedély veszélyeinek pontos bemutatására, a helyette választható szenvedélyek népszerűsítésére. Ezekre az ajánlásokra építve tavaly első ízben rendezték meg a "Szün-nap"-i programot. Ebben rendőrök, pedagógusok, pszichológusok, adiktológusok, ifjúságvédelemmel, drogmegelőzéssel foglalkozó szervek, szervezetek működtek közre. Már akkor bebizonyosodott, a szervezésbe fektetett energia megtérült, hiszen 4-5 ezer fiatal élt a felkínált lehetőséggel, azzal, hogy sportolva, szórakozva ismerkedhetett meg a kábítószer valódi veszélyeivel.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok fokozatosan feloszlanak, napos és felhősebb területek váltakoznak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag