Egyetlen kérdéssel kideríthető a drogfüggőség

Kutatók szerint egyetlen kérdéssel nemcsak a drog- és alkoholfogyasztás egészségtelen szintje határozható meg, hanem a függőség mértéke is.

A Bostoni Egyetem legújabb kutatásából az derül ki, hogy egyetlen kérdéssel nemcsak a drog- és alkoholfogyasztás egészségtelen szintje határozható meg, hanem a függőség mértéke is. Ráadásul az egyszerű szűrőkérdés időnként jobb, mint a hosszabb szűrővizsgálatok.

A leggyakoribb drogokról, felismerésükről, veszélyeikről minden fontos információt megtalál a HáziPatika.com Drog ABC oldalán! "Rájöttünk, hogy egyetlen kérdés hatékonyabb lehet a szűrésben és a függőség mértékének meghatározásában is" - nyilatkozta a szaklapban megjelent tanulmány szerzője, dr. Richard Saitz. "A hosszú interjúk és kérdőívek helyett, amelyek akadályt jelentenek az alapellátásban, ez a módszer nagymértékben megkönnyíti az egészségtelen anyaghasználat azonosítását."

Kutatásukban a Bostoni Egyetem kutatói 286 beteget vizsgáltak a Bostoni Orvosi Központ alapellátó intézményben. Az alkoholfogyasztással kapcsolatban azt a kérdést tették fel, hány alkalommal ittak az elmúlt évben egy nap ötnél több italt (férfiak), illetve négynél több italt (nők). Más anyagok használatával kapcsolatban azt a kérdést tették fel, hány alkalommal használtak az elmúlt évben illegális drogot, vagy hányszor használtak vényköteles gyógyszert nem orvosi célból.

A drogfüggőség mértéke is számít (Fotó: Europress)

A kutatók ezt követően összehasonlították az alkoholfogyasztásra vonatkozó szűrési eredményeket az alkoholfüggőség referencia szabványaival, és a kábítószer-fogyasztásra vonatkozó szűrési eredményeket a kábítószer-függőség szabványaival. Kiderült, hogy az alkoholszűrő kérdés az kábítószerre vonatkozó kérdés pedig a drogfüggők 97 százalékát azonosította. A válaszok ritkán voltak pozitívak olyan esetben, amikor a páciens nem szenvedett függőségben. Az egyetlen kérdésből álló teszt eredményei hasonlóak voltak a hosszabb szűrővizsgálatok eredményeihez.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)