Saját párjuk hajszolja öngyilkosságba a nőket

A párkapcsolati erőszakot elszenvedő nők háromszor nagyobb valószínűséggel kísérelnek meg öngyilkosságot.

A párkapcsolati erőszakot elszenvedő nők háromszor nagyobb valószínűséggel próbálnak meg véget vetni életüknek – írta meg egy új kutatásra hivatkozva a The Guardian című brit napilap online kiadása szerdán. Azoknál pedig, akik párkapcsolaton belüli szexuális bántalmazást éltek át, hétszer nagyobb a valószínűsége az öngyilkosságnak. Az áldozatok emellett több mint háromszor nagyobb valószínűséggel tesznek kárt magukban, és több mint kétszer nagyobb a kockázata annak, hogy öngyilkos gondolataik támadnak.

Minden negyedik nőt bántalmazta a párja

Becslések szerint a nők több mint egynegyede (27 százalék) válik partnere bántalmazásának áldozatává élete soránAz eredmények Sally McManus egészségügyi szakértő elemzéséből származnak, aki az Agenda Alliance jótékonysági szervezet megbízásából végezte el a felnőttek mentális egészségét vizsgáló brit felmérést. Ez az első tudományos kutatás az Egyesült Királyságban, amely szoros kapcsolatot talált a párkapcsolati erőszak és a nők öngyilkos gondolatai, valamint az életük befejezésére tett kísérlet között.

párkapcsolati erőszak
Súlyos következménye lehet a párkapcsolati erőszaknak. Fotó: Getty Images

McManus a felnőttkori pszichiátriai halálozási felmérés három legutóbbi, 2000-ben, 2007-ben és 2014-ben közzétett kiadását elemezte, amely hétezer, 16 éves és idősebb ember mentális egészségi állapotára terjed ki részletekbe menően. A kutató megállapította, hogy a szegénységben élő, munkanélküli, betegség vagy fogyatékosság miatt munkaképtelen, valamint eladósodott nők nagyobb valószínűséggel válnak párkapcsolati erőszak áldozatává. Az elemzés azt mutatja, hogy "amikor egy nő öngyilkos gondolatok miatt jelentkezik a szolgálatoknál, akkor valószínűsíthetően párkapcsolati erőszak áldozata" – húzta alá a kutató.

Jess Southgate, az Agenda Alliance vezérigazgató-helyettese szerint "szégyenletes, hogy a párkapcsolati erőszak és a nők öngyilkossági késztetései közötti egyértelmű összefüggést korábban nem ismerték el annak a közegészségügyi válsághelyzetnek, amelyről valójában szó van". Southgate úgy véli, ennek egyik oka az, hogy az öngyilkosok háromnegyede férfi, így eddig az ő mentális egészségükre összpontosítottak. "A nők fájdalmát és szorongását azonban mindannyiunk veszélyére figyelmen kívül hagyjuk" – folytatta. "Ez egy közegészségügyi válsághelyzet. Eredményeink azt mutatják, hogy a bántalmazás hosszú távú hatással van a mentális egészségre, és legrosszabb esetben végzetes is lehet" – hangsúlyozta.

A nők jogaiért küzdő aktivisták megdöbbentőnek nevezték az eredményeket, amelyeknek szerintük arra kellene ösztönözniük a háziorvosokat, szülésznőket, a munkaügyi központok munkatársait és másokat, akik kiszolgáltatott nőkkel kerülnek kapcsolatba, hogy rutinszerűen kérdezzék meg őket személyes biztonságukról.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29 °C
Minimum: +13 °C

A sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből elszórtan - kisebb számban északon - pattanhatnak ki záporok, zivatarok. Nagy területen megélénkül, néhol megerősödik az északi, északkeleti szél, de zivatarok környezetében is lehetnek erős, viharos széllökések. A hőmérséklet délután 26 és 31, késő este 18, 24 fok között között alakul. Fronthatásra ezen a napon sem kell számítani.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra