"Van optimális kor a gyermekvállalásra"

"Igenis van egy optimális kor a gyermekvállalásra, ezek a 25 és 35 közötti életévek" - hívta fel a figyelmet dr. Sipos Miklós szülész-nőgyógyász, meddőségi szakértő, a Semmelweis Egyetem Asszisztált Reprodukciós Centrum vezetője.

A Semmelweis-egészségnapok részeként megtartott előadásában a főorvos kifejtette, a 25-35 év közötti korosztály esetében a legalacsonyabb a koraszülések aránya, a csecsemőhalandóság, továbbá az olyan, a teherbeesést megnehezítő vagy gátló állapotok előfordulása, mint a petefészek-kimerülés, a különféle méhűri elváltozások, a szexuális úton terjedő fertőzések és daganatos megbetegedések - olvasható a Magyar Nemzet tudósításában. A szakember kitért rá, mind a gyermekre vágyó nőknek, mind a leendő apáknak nagyon tudatosan meg kellene tervezniük a családalapítást.

Mintegy 150 ezer pár küzd meddőséggel Magyarországon
Mintegy 150 ezer pár küzd meddőséggel Magyarországon. Fotó: iStock

Magyarországon ma körülbelül 150 ezerre tehető a meddő párok száma. Dr. Sipos Miklós szerint "a meddőség nem szégyen, hanem betegség, mégpedig népbetegség", a rizikótényezők közül pedig a kései gyerekvállalást nevezte meg a legjelentősebbnek. Emellett az is látható a statisztikai adatokból, hogy fokozatosan romlik a férfiak megtermékenyítőképessége. Az elmúlt negyven évben ötven százalékkal csökkent a spermiumkoncentráció és hatvan százalékkal a gyors mozgású hímivarsejtek aránya

Milyen okai lehetnek a meddőségnek? Részletek itt.

Egy amerikai tanulmány eredményeit idézve a specialista rámutatott, a lombikbébiprogramok sikeressége 32 éves korig mintegy 40 százalékos, 40 éves kor felett azonban drámaian csökken. A 43-44 év feletti páciensek negyede a petesejtleszívásig sem jut el, és mindössze a beültetések 1-3 százalékából születik egészséges baba. A főorvos úgy fogalmazott, 35 év alatt egy, 35 év felett viszont már fél év sikertelen próbálkozás után érdemes meddőségi kivizsgálásra jelentkeznie a pároknak. Időben felfedezve ugyanis a probléma sok esetben hatékonyan kezelhető a legkorszerűbb diagnosztikai és egyéb eljárásoknak köszönhetően, ezáltal elérhető, hogy a vágyott babák természetes úton foganjanak meg.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)