"Van optimális kor a gyermekvállalásra"

"Igenis van egy optimális kor a gyermekvállalásra, ezek a 25 és 35 közötti életévek" - hívta fel a figyelmet dr. Sipos Miklós szülész-nőgyógyász, meddőségi szakértő, a Semmelweis Egyetem Asszisztált Reprodukciós Centrum vezetője.

A Semmelweis-egészségnapok részeként megtartott előadásában a főorvos kifejtette, a 25-35 év közötti korosztály esetében a legalacsonyabb a koraszülések aránya, a csecsemőhalandóság, továbbá az olyan, a teherbeesést megnehezítő vagy gátló állapotok előfordulása, mint a petefészek-kimerülés, a különféle méhűri elváltozások, a szexuális úton terjedő fertőzések és daganatos megbetegedések - olvasható a Magyar Nemzet tudósításában. A szakember kitért rá, mind a gyermekre vágyó nőknek, mind a leendő apáknak nagyon tudatosan meg kellene tervezniük a családalapítást.

Mintegy 150 ezer pár küzd meddőséggel Magyarországon
Mintegy 150 ezer pár küzd meddőséggel Magyarországon

Magyarországon ma körülbelül 150 ezerre tehető a meddő párok száma. Dr. Sipos Miklós szerint "a meddőség nem szégyen, hanem betegség, mégpedig népbetegség", a rizikótényezők közül pedig a kései gyerekvállalást nevezte meg a legjelentősebbnek. Emellett az is látható a statisztikai adatokból, hogy fokozatosan romlik a férfiak megtermékenyítőképessége. Az elmúlt negyven évben ötven százalékkal csökkent a spermiumkoncentráció és hatvan százalékkal a gyors mozgású hímivarsejtek aránya

Milyen okai lehetnek a meddőségnek? Részletek itt.

Egy amerikai tanulmány eredményeit idézve a specialista rámutatott, a lombikbébiprogramok sikeressége 32 éves korig mintegy 40 százalékos, 40 éves kor felett azonban drámaian csökken. A 43-44 év feletti páciensek negyede a petesejtleszívásig sem jut el, és mindössze a beültetések 1-3 százalékából születik egészséges baba. A főorvos úgy fogalmazott, 35 év alatt egy, 35 év felett viszont már fél év sikertelen próbálkozás után érdemes meddőségi kivizsgálásra jelentkeznie a pároknak. Időben felfedezve ugyanis a probléma sok esetben hatékonyan kezelhető a legkorszerűbb diagnosztikai és egyéb eljárásoknak köszönhetően, ezáltal elérhető, hogy a vágyott babák természetes úton foganjanak meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: