Változhatnak a válás szabályai

A jövőben már az egyik szülő kérésére is elrendelhetnék a gyermek közös felügyeletét a válásnál.

A bíróság az egyik szülő kérelmére is elrendelheti a gyermek közös felügyeletét egy válóperben, ha az Országgyűlés elfogadja Varga Judit igazságügyi miniszter javaslatát. A miniszter az InfoRádiónak elmondta: ez a változtatás a gyermekek érdekét szolgálja, mert megszüntet egy komoly konfliktusforrást.

A gyermek számára könnyítené meg leginkább a különélést

A Polgári törvénykönyv módosítását követően a bíró az egyik szülő kezdeményezésére elrendelheti a gyermek úgynevezett váltott elhelyezését, ami azt jelenti, hogy a gyermek például két hétig az anyával, két hétig pedig az apával lesz a válás után. Eddig erre csak egyezség esetén volt törvényes lehetőség, Varga Judit szerint azonban ez mára életszerűtlenné vált. Szerinte ez a megoldás tudja garantálni, hogy a szülők és a gyermekek különélése minél kevésbé legyen megterhelő - elsősorban a gyermekek számára -, és a tényleges kapcsolat egyenlővé válhasson.

A változtatás a gyermek számára könnyítené meg leginkább a különélést. Fotó: Getty Images
A változtatás a gyermek számára könnyítené meg leginkább a különélést. Fotó: Getty Images

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a tavalyi évben 14 979 válás volt Magyarországon, ami 1995 óta rekordalacsonynak számít. Korábbi, a témát boncolgató tanulmányuk szerint a legtöbb, majdnem 30 ezer válóper 1987-ben zajlott le. A házasságok egyre később köttetnek, így a párok is egyre idősebb életkorban adják be a válópert. 2017-ben a házasságok több kint egynegyedét a negyvenes éveikben járó párok bontották fel.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció