Több embert érint a meddőség, mint hittük

A meddőségre sokan női problémaként tekintenek erre, azonban a termékenységi zavar megoszlása mindkét nem esetében 40 százalék, az esetek 20 százalékában pedig valamilyen külső ok áll a háttérben.

A meddőség kevésbé ismert okai - a részletekért kattintson!

Magyarországon minden negyedik házaspárt érint a meddőség. A férfiak meddőségének hátterében általában a rossz táplálkozás áll. A tartósítószerek, a konzervált ételek és az élelmiszeriparból érkező rossz minőségű ételek ugyanis jelentősen rontják a termékenységet - ismertette Ratkó Tünde szülésznő. Különösen fontos a bevitt vas szerepe ezen a területen mind a férfiak, mind a nők körében.

A férfiak biológiai órája is ketyeg

Arról már sokszor hallottunk, hogy bizonyos kor felett nehezebben esnek teherbe a nők, a férfiak biológiai órájáról azonban eddig nem nagyon beszéltek. Pedig a leendő apák életkora is sokat számít.

meddőség, terméketlenség, gyermekvállalás, termékenység, biológiai óra, légszennyezettség
Az esetek 20 százalékában külső körülmény áll a meddőgés hátterében. Fotó: 123rf

A szakemberek szerint 45 év felett a férfiak termékenysége lecsökkenhet, illetve a partnerük teherbeesése esetén megnőhet a terhességi cukorbetegség, a preeklampszia , a koraszülés vagy a halvaszületés kockázata is. Emellett az alacsony születési súly, a fejlődési rendellenességek - például a farkastorok -, a veleszületett szívbetegség, a gyermekkori rák és az autizmus veszélye is jóval nagyobb a 45 évnél idősebb férfiak gyermekeinél.

A külső tényezők is sokat számítanak

A terméketlenségi arány világszintű növekedésének egyik fő oka a légszennyezettség lehet. Brazil kutatók ugyanis úgy vélik, hogy a szennyezett levegő károsíthatja a hímivarsejteket. Egérkísérletek során a szakemberek azt látták, hogy a levegőben szálló 2,5 mikron részecskeátmérőjű (2,5 PM) vagy annál kisebb mikroszkopikus por- és koromszemcsék a herék sejtjeinek működéséhez kapcsolódó gének változását idézhetik elő.

A kutatás során a tudósok megvizsgálták az egerek heréit és azok spermatermelését. Azt látták, hogy a 2,5 PM vagy annál kisebb mikroszemcséknek kitett egereknél károsodtak a spermiumot termelő herecsatornák. A születésük előtt vagy után ilyen légszennyezettségnek kitett egerek spermaminősége jelentősen rosszabb volt, mint azoknak a rágcsálóknak, amelyek nem lélegeztek be szennyezett levegőt. A tanulmány szerint a herefunkciókat a születés után belélegzett szennyezett levegő károsítja a legnagyobb mértékben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de a Dunántúl délnyugati részein és az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra