Tényleg megszakadhat a szív

HáziPatika

A gyász és a bánat miatt valóban megszakadhat a szív. Ezt már régóta sejtették, de a tudósok azt is bebizonyították, hogy az ember valóban belehalhat a fájdalomba.

Miért lehet "egymás után halni"?

Egy korábbi felmérés szerint a férj vagy a feleség halálakor a túlélő házastárs 66 százalékkal nagyobb eséllyel hal meg maga is a halálesetet követő három hónapban. Sőt, a Harvard Egyetem kutatói szerint a fiatalabbak esetében akár ennél is nagyobb lehet a halálozás esélye.

Jobb, ha nem nyúlunk antidepresszánsért a gyász alatt

A gyász nem mentális betegség, ezért nem jó, ha antidepresszánsok segítségével próbál valaki megbirkózni vele - erre próbálták korábban felhívni a figyelmet a szakértők. Hogy miért nem érdemes gyász esetén gyógyszerek felé fordulni, kiderül korábbi cikkünkből.

Halottak napja, mindenszentek, gyász, halál, elmúlás, november 1.
Kiderült, hogy valóban megszakadhat a szívünk

Magas az özvegyek halálozási aránya

Egy korábbi kutatás során a tudósok több mint 26 ezer, ötven évnél idősebb amerikait vizsgáltak meg. Közülük is elsősorban arra a 12 316 résztvevőre koncentráltak, akik 1998-ban házasodtak meg. Az ő állapotukat egészen 2008-ig kísérték figyelemmel, és feljegyezték, ha a házaspárok valamelyik tagja elhunyt. A kutatás alatt összesen 2912 haláleset történt. A 2912-ből 2373 esetben maradt túlélő a házastársak közül, 539 esetben pedig maga az özvegyen maradt fél hunyt el.

Az adatok szerint az özvegyek körében minden esetben magasabb volt a halálozási arány azokhoz képest, akiknek életben volt a házastársa. A házastárs elvesztése főként a halálesetet követő három hónapban éreztette a hatását: ebben az időszakban a túlélő fél halálozási esélyei 66 százalékkal nőttek. Az 539-ből 50-en a házastársuk elvesztését követő három hónapban hunytak el, 26-an három-hat hónappal a haláleset után, 44-en pedig a hatodik és a 12-ik hónap között.
A korábbi vizsgálati adatok utaltak arra, hogy a nők körében esetleg magasabb lehet a halálozási arány özvegység esetén, de a szakértők a mostani kutatás során nem találtak erre vonatkozó bizonyítékokat. A kutatók azonban még mindig nem tudják, mi lehet a felelős az "özvegy-hatásért".
Mivel ebben a felmérésben csak 50 év felettiek vettek részt, így egyelőre nem világos, hogy a fiatalokra milyen hatással van a házastárs elvesztése miatt érzett gyász. Dr. Subramanian szerint egyes vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy az "özvegyhatás" még erősebb is lehet a fiatalok körében. "Elképzelhető, hogy a házastárs egészségének leromlása miatt a túlélő fél sem törődik már annyira a saját egészségével, nem szedi a gyógyszereit, vagy egész egyszerűen nem él már annyira aktív életet, mint korábban" - nyilatkozta Dr. S. V. Subramanian, a kutatás vezetője.
"A gyász hatalmas érzelmi megrázkódtatással jár együtt, amit mind az idősek, mind a fiatalok nagyon nehezen viselnek, és bizonyos extrém esetekben ez akár a halálukat is okozhatja" - nyilatkozta akkor Dr. Ken Doka, a College of New Rochelle szakértője.

Meddig egészséges gyászolni?

A gyászolók érzései, a hagyományos gyász folyamatának egyes stádiumai nagyon hasonlóak mindenkinél, kortól és nemtől függetlenül - mondja Dr. Hegedűs Katalin, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docense, aki gyászolók által írt naplókat elemzett. Tapasztalata szerint előtérbe került a társadalomban a gyász "sürgetése", holott szakemberek szerint a teljes folyamat ritkán zárul le egy éven belül. Dr. Hegedűs Katalin szerint fontos lenne, hogy tudjunk őszintén beszélni a halálról, a haldoklásról és a gyászról is.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban hétfon délelőtt kissé felhős, száraz időnek örülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag