Otthonápolás - hasznos praktikák, tippek, trükkök

Egy beteg, mozgásában korlátozott ember otthoni ápolása rengeteg energiát és odafigyelést igényel. Néhány tanácsot érdemes megfogadnia annak, aki vállalkozik erre a nehéz feladatra.

A társadalom Magyarországon is öregedőben van, és az egészségügyi ellátásban is egyre nagyobb a szakemberhiány, ami miatt évről évre nő az otthon ápolt betegek száma. Egy mozgásában korlátozott idős, krónikus beteg ellátása 24 órás munkát és odafigyelést kíván, ami rengeteg energiát kivesz az ápolást magára vállaló személyből. Íme néhány tanács, amely könnyíthet kissé ezen a nehéz feladaton.

betegápolás

A mozgásában korlátozott beteg mosdatása

A felkelésre képtelen vagy attól eltiltott beteg számára is nagyon fontos a tisztálkodás naponta legalább egyszer. Ilyenkor a mosdatás bent, az ágyon is történhet, például nedves törlőkendővel, illetve a patikák és drogériák polcain elérhető mosdatótermékekkel. Ha más nincs, egy lavór meleg víz és egy szivacs, illetve fürdőkendő is elegendő a tisztálkodáshoz. Kaphatóak kimondottan ilyen esetre speciális, vízhatlan ágyneműk, amelyek megóvják az ágyat az átnedvesedéstől.

Az öregedés sokunkban felvet egy fontos kérdést: mi lesz velem, ha majd nem vág már úgy az eszem? Szerencsére az agyi leépülés egyáltalán nem szükségszerű velejárója az öregedésnek, de akkor mi történik az agyban a kor előrehaladtával? Az agyunk így öregszik!

A tisztálkodó eszközökkel fentről lefelé haladva törölgessük át a beteg testét. Inkontinenciával való érintettség esetén a pelenkával fedett bőrfelület alapos tisztítására, védelmére különösen ügyeljünk, ha pedig sztómát is visel a beteg, akkor fertőtlenítő szappant javasolt használni. Hajmosáskor a beteget úgy helyezzük el, hogy feje az ágy szélén legyen, így alatta a lavórba csöpöghet a víz. Még egyszerűbb megoldást jelenthetnek azok a samponok, amelyek nem igényelnek öblítést, használat után pedig csak át kell törölni a beteg haját és fejbőrét egy száraz törölközővel.

Körömvágás áztatással

Kézfertőtlenítő folyékony szappan és körömkefe segítségével a beteg kezei is higiénikusak maradhatnak. A körmöket könnyebben le tudjuk vágni, ha előtte áztatással felpuhítjuk őket.

Váltsunk gyakran ágyneműt!

Egy egészséges ember ágyneműjét hetente legalább egyszer át kell húzni, egy fekvőbetegnek pedig ennél gyakoribb csere szükséges, főleg, ha inkontinenciával is küzd. Azonnal váltsunk lepedőt, ha sebváladék, vér, széklet, vizelet, étel vagy izzadtság szennyezte be, de legalább 2-3 naponta akkor is le kell cserélnünk, ha tisztának látjuk. A huzatcsere felfrissíti a beteget, afelfekvéskialakulásának esélyét pedig csökkentheti a körültekintő mozgatás vagy az érintett bőrfelületen a vérkeringés aktiválása. A felfekvés megelőzésére érdemes bőrvédő krémeket is használni.

Mivel a beteg alatt a megszokottnál gyakrabban kell cserélgetni a lepedőt, legalább 10 darab álljon rendelkezésre. Lepedőből fehér színűt válasszunk, azt ugyanis könnyebb mosni és fertőtleníteni. Persze, az állandó ágyneműcsere a beteg pihenését is zavarja - hogy minél kevesebbszer kelljen indokolatlanul mozgatni, használjuk a megfelelő inkontinencia-védőeszközöket, felnőttpelenkákat és alátéteket. Ezek segítik tisztán és higiénikusan tartani az ápolt személy közvetlen környezetét.

Nem kell szőnyeg!

A szobából, ahol a fekvőbeteget ápoljuk, érdemes kivinni minden felesleges bútort, amely csak akadályozza a mozgásunkat. Ha van szőnyeg vagy lábtörlő, vigyük inkább ki azt is, ezek ugyanis csak magukba szívják a szennyeződéseket, ezért tisztításuk bonyolultabb. Ne csak a beteg ágyában, de környezetében is törekedjünk a higiéniára: takarítsunk és mossunk fel minél többször akkor is, ha szabad szemmel nem látunk szennyeződést.

Az ágynemű és a szennyes tárolása

A fekvőbeteg ruháinak, törülközőinek és ágyneműinek érdemes külön szennyes kosarat elkülöníteni. Ha erős a szennyeződés, a kosár helyett rögtön egy fertőtlenítőszeres lavórba helyezzük a ruhadarabokat. Inkontinencia esetén tartsunk egy külön kukát a pelenkáknak és a többi egyszer használatos terméknek. Ezt rendszeresen fertőtlenítsük is!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső