Megvan, anyja intelligenciáját örökli a gyerek

Az X kromoszóma hordozza az okosságot kódoló gént, amelynek megszűnhet az aktivitása, ha az apától érkezik. Más szóval az anya a genetikája határozza meg, hogy milyen okosak lesznek a gyermekei.

Az anya adja az okosságot kódoló gént

A nők nagyobb valószínűséggel továbbítják intelligenciáért felelős géneket a gyermeküknek, mert azokat az X-kromoszóma hordozza, amiből a nőknek kettő van, a férfiaknak viszont csak egy. A tudósok ráadásul úgy gondolják, hogy a fejlett kognitív képességekért felelős gének, amelyeket az apa örökségét hordozzák automatikusan kikapcsolódnak.

Sikeresebb lesz a baba, ha nagyobb a feje Csecsemők esetében a nagyobb fejkörméret magasabb intelligenciával társul , és a későbbi sikerességére is kihatással lehet. Génpárokat is azonosítottak, melyek összefüggésbe hozhatóak az intelligenciával.

Tényleg az anyától érkezik az okosságot kódoló gén?
Tényleg az anyától érkezik az okosságot kódoló gén?

Az apának mi a szerepe?

A jelenlegi vélekedés szerint a gének egy kategóriája, az úgynevezett kondicionált gének bizonyos esetekben csak akkor működnek, ha az anyától érkeznek, míg más esetekben csak akkor, ha az apától származnak. Márpedig az intelligenciát szabályozó kondicionált gének azok között vannak, amelyek csak az anya oldalán aktívak .

Laboratóriumi vizsgálatokban genetikailag módosított egerek, amelyeknek extra mennyiségű anyai génjük volt, nagyobb fejet és agyat fejlesztettek, miközben a testük más része nem lettek nagyobbak. Azok a példányok viszont, amelyeknek extra apai génjeik volt, kisebb agyat és nagyobb testet növesztettek.

Apás és anyás sejtek az agyban

A kutatóknak sikerült olyan sejteket azonosítaniuk az egerek agyának hat különböző területén, amelyekben csak anyai vagy apai gének voltak, s ezek az agyterületek különféle kognitív funkciókat szabályoztak az evési szokásoktól a memóriáig.

A mentális teljesítményben mutatkozó egyéni különbségek hosszú ideje állnak az érdeklődés középpontjában. A XX. században ugyanis nagy igény mutatkozott rá, hogy meghatározzák, a szellemi képességei szerint az egyes feladatok ellátására ki alkalmas, és ki nem. Részletek!

Az apai gének az agy limbikus rendszerében halmozódtak fel elsősorban, s olyan funkciók szabályozásában vesznek részt, mint például a szex, az evés és az agresszió. De a kutatók nem találtak apai sejtek az agykéregben , ott, ahol a legfejlettebb kognitív funkciók - például az érvelés, a gondolkodás, a nyelv és a tervezés - foglalnak helyet.

A kutatások - például emberek nagy csoportjain végzett hosszútávú adatfelvételek és elemzések - azonban azt is világossá tették, hogy a genetika nem az egyetlen meghatározója intelligenciána k, amit becslések szerint csak 40-60 százalékban befolyásol az öröklés, és hasonló mértékben befolyásol a környezett.

Azonban az anyák - a vizsgálatok szerint - rendkívül fontos szerepet játszanak az intelligenciának ebben a nem genetikai részében, néhány tanulmány kifejezetten arra utal, hogy anya és gyermeke közötti biztos kötelék szorosan kapcsolódik az intelligenciához.

Az anyai gondoskodás hatása az észre

A University of Washington kutatói megállapították, hogy e biztonságos érzelmi kötelék az anya és a gyermek között alapvető fontosságú az agysejtek növekedésében. Anyák és gyermekeik hét éven át tartó megfigyeléséből kiderült, hogy azoknak a gyerekeknek, akiket érzelmileg támogattak és kielégítették a szellemi igényeiket, legalább 10 százalékkal nagyobb volt a hippokampuszuk azokhoz képest, akiktől az anyjuk érzelmileg távol állt. Márpedig a hippokampusz az agynak az a területe, amely a memóriáért, a tanulásért és a stressz kezeléséért felel.

Az apáknak azonban nem kell kétségbeesniük, mert egy sor képességet ők adnak át a gyermeküknek, például jelentős a befolyásuk az intuícióra és az érzelmekre, amelyek szintén fontos tényezők, hogy a gyermekek kiaknázhassák potenciális intelligenciájukat.

Férfibajok és genetika: apáról, anyáról fiúra? Van-e olyan betegség, amit az x- vagy az y-kromoszómán keresztül öröklünk felmenőinktől? Milyen bajok szállnak generációról generációra, amelyek végül (csak) a férfiakat betegítik meg ?

Forrás: Independent

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Zömmel az északi, északkeleti harmadban lesznek kevésbé felhős tájak, hajnalban a déli, délkeleti országrészben vastagszik a felhőzet. Csapadék már nem valószínű. A Dunántúlon élénk lökések kísérik az északnyugati szelet, a Balaton, Bakony térségében reggel már erős, viharos lökések is előfordulhatnak. Emellett hajnaltól a Bodrogköz térségében is feltámad az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között valószínű, de az Északi-középhegység szélvédett, kevésbé felhős helyein gyenge fagy is lehet. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.