Meghatódott a Béres család

Megvannak a Béres Egészség Hungarikum Program "Táncolj az esküvőmön!" pályázatának díjazottjai.

"A beérkezett pályamunkák fiatalok kreatív üzenetei, és arra hívják fel a szülők, nagyszülők figyelmét, hogy, éljenek egészségesebben, sportoljanak, táplálkozzanak kiegyensúlyozottabban, azaz ténylegesen is tegyenek valamit a saját egészségükért" - összegezte dr. Béres József, a Program alapítója és a zsűri tagja, különösen hangsúlyozva a családi összefogás erejét.

Tornázó nagymama, táncoló kiscipők, kolbász helyett gyümölcs, egészségtudatos esküvői menü - ez csak néhány a közel száz elgondolkodtató, olykor szívbemarkoló üzenetből.

A Béres Egészség Hungarikum Program idén szeptemberben az érzelmekre ható mozgalmat indított. A Program az elmúlt években rendszeresen vizsgálta a lakosság saját bevallásán alapuló egészségi állapotát. Az országos reprezentatív kutatás eredményei szerint még mindig csak elméletben tudjuk, hogy tennünk kéne valamit a saját egészségünkért, de nem vagyunk elég motiváltak, ha a megvalósításról van szó.

"Mivel azt láttuk, hogy nem elég pusztán statisztikai adatokra felhívni az emberek figyelmét, vagy felvilágosító munkával irányt mutatni, ezért az idén új utat választottunk. A "Táncolj az esküvőmön!" kampánnyal elsősorban a családok érzelmeire kívántunk hatni. Olyan üzeneteket vártunk a fiataloktól, amelyeket szüleiknek, nagyszüleiknek, rokonaiknak kívánnak közvetíteni, késztetésként azért, hogy a családjuk egészségben-boldogságban sok ünnepet - esküvőt, születésnapot, keresztelőt - élhessen meg együtt" - mondta el dr. Béres József.

A kampányt az a megdöbbentő tény hívta életre, hogy minden negyedik embernek nincs elegendő motivációja, és kényelemből nem figyel saját magára, az egészségére, a testi-lelki kiegyensúlyozottságára. Ezt támasztja alá az a közel száz beérkezett üzenet is, amelyet fiatalok készítettek a szüleiknek, nagyszüleiknek: a gyermekek, a fiatalok aggódnak a családtagjaikért, és arra kérik a felnőtteket, hogy változtassanak az életmódjukon! Mindhárom kategóriában – rajz, fotó, videó – karakteres, nagyon szívhez szóló munkák születtek. Például Mokrán Nina "Szeretünk titeket!" c. videójában – mellyel kategóriájában az első helyezést nyerte el - igen ötletes módon, családja tagjait egy-egy jellegzetes cipőjükkel megjelenítve meséli el, hogy mennyire fontos neki és négy testvérének, hogy szüleik egészségtudatosan éljenek. Titi Róbert a saját életéből vett jó példát animált videóban mutatta meg: az eltökéltség, az akarat, a felelősségteljes szeretet képessé tesz az életmódváltásra is, az ő szülei már letették a cigit. Az egyik legmeghatóbb film a 13 éves Körtési András munkája, aki idős nagyiját is tornára fogta a szeretet és egymásra figyelés jegyében. Fotó kategóriában Szőke Nikolett végzett az első helyen. Nikolett a saját esküvője menüjét álmodta meg vidám képben, így üzent szüleinek, hogy az egészséges ételek is lehetnek izgalmasak és változatosak. A rajzok között Molnár Ivett lett a győztes, aki színes életképekben ábrázolta, mi a helyes, és mi nem. A szakmai zsűri tagja volt többek között dr. Béres József és felesége, Béres Klára, akik egy-egy pályázat láttán könnyekig hatódtak.

A díjátadón dr. Béres József elmondta: "Örömteli látni, hogy sok olyan család van, ahol odafigyelnek egymásra. A pályamunkákon keresztül magunk is megtapasztalhattuk azt az erőt, mely ezekben a családokban képes működni: az odafigyelés, az egymásért érzett felelősség, a mindent összetartó, tiszta szeretet erejét. A pályázatok között olyanok is akadtak, amit anya-apa-gyerekek együtt készítettek el. Éppen ezt a családi, közösségi összefogást tartjuk mi is a leghatékonyabbnak, ha az egészségmegőrzésről van szó. Tapasztalom ezt magam is, hiszen nekem, mint háromgyermekes családapának, szintén a családom, a gyermekeim adják a legnagyobb erőt az életben."

Mokrán Nina, videó kategória, I. helyezett pályaműve ide kattintva érhető el.

Kovács Ambrus, a pályázat fődíjasának pályaműve ide kattintva érhető el.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)