Meddig él egy élő?

Eszméletvesztés, kóma, agyhalál, halál... mit lehet tudni ezekről, a halálhoz vezető lépcsőkről?

A kóma

A kóma a tudatvesztéssel járó állapotok egy formája. Kialakulását megelőzheti a stupor - a bódult állapot -, amelyből erős ingerek hatására még ébreszthető a beteg, de magára hagyva mély, álomszerű állapotba kerül. A kóma elérésekor a tudat teljesen elveszik, a beteg nem ébreszthető, de ez nem jelenti azt, hogy nem reagál.

A felületes kómában a beteg célzottan próbálja hárítani az őt ért fájdalomingereket: végtagjait elhúzza, a fájdalmat szubjektíven csökkentő testhelyzetet vesz fel. A kóma következő stádiumában a fájdalomingerek hárításának célzott jellege elvész, a beteg önkéntelen mozdulatokkal reagál. A mélyülő kómát a mozgás, majd a reflexek kiesése jellemzi, de a keringés és a légzés megtartott lehet. Az agyhalál küszöbe felé közeledve ez utóbbi életfontosságú funkciók is romlanak, és a beteg csak intenzív keringés- és légzéstámogatással tartható életben.

Az agyhalál kritériumai

Az agyhalál tényének kimondását számos, igen szigorú kritérium köti, de legfontosabb tényezője mindenképp a kóma visszafordíthatatlansága. A kóma visszafordíthatatlanságát bizonyítja, ha az agytörzsi reflexválaszok legalább hat órája kiestek. Agytörzsi reflex például a pupillareflex, amely a pupilla fényre adott válaszát vizsgálja, de többek közt ide tartozik a légzési reflex is. Az agyhalált csak abban az esetben lehet kimondani, ha a testhőmérséklet 35°C felett van, ha az agyhalálhoz vezető kórok - például az agyvérzés - egyértelműen tisztázott és a spontán légzés teljes hiánya állapítható meg. A légzőközpontot bénító gyógyszerek túladagolásának lehetőségét minden esetben ki kell zárni.

És ha mégsem...?

Az agyhalál diagnózisának felállítása nagy biztonsággal végezhető, mégis észlelhetők olyan jelenségek, amelyek megzavarják a folyamatot. Nem tartozik az agyhalál megállapításának kritériumai közé például a bőrreflexek vagy a fájdalmat hárító reflexes mozgások megléte. Ennek az a magyarázata, hogy ezek a reflexek gerincvelői szinten működnek, a gerincvelő jó vérellátása esetén az agyhalál állapotában is. Ijesztőek lehetnek a hasonló okok miatt fellépő végtagi és törzsmozgások is.

Az agyhalál megállapítását ma már számos diagnosztikai eszköz segíti. A kórisme megerősítését szolgálja az agyhullámok EEG-vizsgálata, amely az agykéreg elektromos aktivitásának hiányát mutatja ki, ez azonban néha félreértésekre ad okot. Az agyi érfestés és az agyi vérkeringés hiányának ultrahanggal vagy SPECT-tel történő megállapítása a rutinmódszerek közé tartozik. Az agyállomány roncsolódását CT vizsgálattal igazolják.

A kóma visszafordíthatatlanságának és az agyhalál beálltának megállapítására tehát számos diagnosztikai eszköz áll rendelkezésünkre, előfordul azonban, hogy a kórisme felállítását, az agyhalál "kimondását" nem orvosi hiányosságok hátráltatják.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)