Koronavírus: újabb óvodákat nyitnak meg

Több nagyvárosban újabb óvodákat nyitnak meg a gyerekek felügyeletére, országszerte a koronavírus-fertőzés ellen védő maszkokat osztanak, időseken, rászorulókon segítenek az önkormányzatok.

Több mint egy hónapja rendelték el az óvodák, bölcsődék bezárását, ami sok családot óriási kihívás elé állított. Az ügyeletes intézmények azóta csak bizonyos munkakörökben dolgozó szülők gyerekeit fogadták. Mivel azonban egyre kevesebben tudják megoldani kisgyermekük felügyeletét, hiszen a fizetés érdekében be kell járniuk munkahelyükre, növekszik az igény a gyermekek napközbeni ellátására. Több önkormányzat erre reagálva újraszervezte az óvodai ügyeletet.

A koronavírushoz lehet köze egy új gyerekbetegségnek Nagy-Britanniában egy olyan új, hasfájással és szívproblémákkal járó súlyos betegségre figyelmeztet az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS), amely valószínűleg a SARS-CoV-2 vírushoz köthető. Részletek itt.

Bővülő óvodai ügyelet

Székesfehérváron az egyre növekvő igények miatt hétfőtől újabb ügyeletes óvodát nyitottak ki. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Tolnai utcai óvoda mellett a Napsugár Óvoda is fogadja a gyerekeket a rendkívüli helyzetben, a bölcsődéknél egyelőre nincs változás.

Debrecenben változik az óvodai ügyeletet ellátó intézmények köre: az eddigi öt kijelölt óvodát május 4-től másik nyolc óvoda váltja fel. A városban továbbra is lehetőség van arra, hogy a szülők óvodásoknak és iskolai tanulóknak - ügyeleti ellátáson kívül is - étkezést igényeljenek, ezt a saját intézményen keresztül kérhetik.

Pécsen szintén bővítik az óvodák ügyeleti rendszerét. Kilencről tizenkettőre emelkedik a helyszínek száma, és tizenhét csoport helyett huszonöt fogadja a gyerekeket, tekintet nélkül arra, hogy városi, magán- vagy egyházi fenntartású intézménybe járnak.

Az ügyeleti óvodák bővítésével több szülő térhet vissza a munkába. Képünk illusztráció, forrása: Getty images
Az ügyeleti óvodák bővítésével több szülő térhet vissza a munkába. Képünk illusztráció, forrása: Getty images

Még több maszkot osztanak szét

Mohácson háztartásonként két-két orvosi textilből varrott, mosható, fertőtleníthető védőmaszkot juttatnak el a következő napokban a Duna-parti városban élőknek - közölte Csorbai Ferenc polgármester a közösségi oldalán.

Szegeden a polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint az érettségi vizsgák hetében, hétfőtől péntekig 7 óra 30 és 8 óra 30 perc, valamint 13 óra és 14 óra 50 perc között minden vonalon megduplázzák a villamos- és trolibuszjáratok számát, a májusra tömegközlekedési bérletet vásárlóknak pedig ingyen adnak maszkokat. A Tisza-parti városban ezer FFP2-es maszkot adományozott a háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak, valamint időseket gondozó, bentlakásos intézmények munkatársainak a Szeged Első Lions Club és a Szent-Györgyi Albert Rotary Club Szeged.

A Békés megyei Kötegyán községben - Hajdu-Szűcs Mária Kornélia polgármester közlése szerint - azok az érettségizők, akiknek nincs védőfelszerelésük, fertőtleníthető szájmaszkot igényelhetnek a községházán. A Dél-Békés Mentőcsoport önkéntesei Szabadkígyóson osztottak szét ezerötszáz szájmaszkot és négyezer liter fertőtlenítőszert több mint ötszáz embernek - közölték közösségi oldalukon.

Adománygyűjtés és telefonos segítség

A Nógrád megyei Pásztón elkezdődött azoknak a gyerekeknek az online oktatása, akik otthon eszközhiány vagy tanulási segítség nélkül nem tudtak bekapcsolódni a digitális tanrendbe - tudatta a program szakmai vezetője. Váczi Tünde elmondta: a Csillag téri közösségi térben internetelérést, íróasztalt, számítógépes hozzáférést biztosítanak személyes felügyelettel és távoktatással.

Szolnokon a Hetényi Géza Kórház Kardiológiai Centrumának szakorvosai szív- és érrendszeri betegeknek, magas vérnyomástól szenvedőknek nyújtanak telefonos segítséget, segítve, hogy a régió kardiológiai betegei a járvány idején is megfelelő ellátást kapjanak - írta honlapján az intézmény. A centrum hétfőtől csütörtökig 9 és 14, pénteken 9 és 12 óra között érhető el a 20/435-9103-as telefonszámon.

Miskolcon támogató és tájékoztató szolgálatot indítottak a városban élő szociális és egészségügyi szakemberek. A polgármesteri hivatal sajtóosztályának közlése alapján egészségügyi kérdésekkel a +36 70 622 8565-ös, szociális gondok esetén pedig a +36 70 421 4447-es szám hívható. E-mailben a korona.vmcs@gmail.com címen lehet kérdéseket feltenni az önkéntes segítőknek.

A soproni önkormányzat a fogyatékossággal élőkre és a mozgáskorlátozottakra is kiterjesztette a veszélyhelyzet idejére bevezetett idősellátási programot. Ez azt jelenti, hogy az érintettek ugyanúgy kérhetik az önkormányzat segítségét az élelmiszerek, gyógyszerek beszerzésben és az étkeztetésben - közölte közösségi oldalán Farkas Ciprián polgármester.

A Somogy megyei Csurgón koronavírus-előszűrő sátrat állítottak fel a kistérségi járóbeteg-szakellátó központ sürgősségi ügyeletének bejáratánál, hogy az épületbe ne léphessenek be olyan betegek, akik fertőzöttek lehetnek. A somogyi városban adománygyűjtés is indult a járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe kerülő családoknak. A támogatásokat a Csurgói Napsugár Egyesület adománygyűjtő számlájára várják, a pénzből tartósélelmiszer-csomagokat vesznek.

Megható videót készítettek Budapest hőseiről, akik a járvány idején is helytállnak. A klipet megnézheti az nlc.hu cikkében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció