Kórházak fognak össze a meddő férfiakért

Magyarországon minden hetedik nemzőképes korú pár küzd meddőséggel, és bár szinte minden esetben a nőt sejtik a probléma hátterében, egyre nagyobb arányban jelentkeznek a férfiaknál is a teherbeesést gátló tényezők. A jövő évtől ezért kifejezetten a férfiakat célzó, ingyenes meddőségi szűrőprogram indul.

Nagyjából 150 ezer magyar párnak nem lehet gyermeke, tehát minden hetedik nemzőképes korú férfi és nő kapcsolatában gondot okoz a meddőség - derült ki egy, az Egyházi Kórházak Egyesülése megbízásából készült kutatásból. Ilyenkor a legtöbb esetben a nő érzi magát "hibásnak", hiszen ő az, aki a próbálkozások ellenére sem tud teherbe esni. Pedig legalább ilyen arányban állnak férfiproblémák is a sikertelenség mögött. A legfrissebb szakmai kutatások szerint 40 százalékban a férfi, 40 százalékban a nő, 20 százalékban pedig valamilyen közös probléma miatt nem sikerül a fogantatás.

Családok ezrei kaphatják vissza az esélyt a gyermekvállalásra

Az Egyházi Kórházak Egyesülését 2018 novemberében alapították, tagja a Szent Ferenc-kórház, a Betegápoló Irgalmasrendi Kórház, a Bethesda Gyermekkórház és a Mazsihisz Szeretetkórház.

Az első gyermeket átlagosan 26 évesen vállalják a magyarok, de ez az az életkor egyre feljebb tolódik, a nemzetközi trendeknek megfelelően. Azok, akiknek 28 évesen még nem született gyermekük, jellemzően 32 éves korukra tervezik a családalapítást. Ma általánosan elfogadott nézet, hogy a gyermekvállalás biológiai okok miatt 35 éves korig egyszerűbb. E fölött az esély a megtermékenyülésre rohamosan csökken, így, ha valakinek nehézségei támadnak a családalapítással és ennek okát nem szűrik ki időben, könnyű kifutni az időből,. Éppen ezért fontosak a meddőségre irányuló szűrővizsgálatok a férfiak körében is.

A válaszadók 23 százaléka gondolja a késői gyermekvállalást a sikertelenség okának és 32 százalék azok aránya, akik a stresszt okolják az esetleges kudarcért. A magyarok jelentős arányban gondolják jelenleg, hogy az elégtelen orvosi támogatás akadálya a népesség növekedésének. Tízből hat megkérdezett ezt a legfőbb akadályok között említi, annak ellenére is, hogy ameddőségkezelésére szolgáló eljárások állami finanszírozása folyamatosan növekszik.

Program indul a meddő férfiak megsegítéséért. Fotó: iStock
Program indul a meddő férfiak megsegítéséért. Fotó: iStock

A kutatások alapján a gyermekvállalással sikertelenül próbálkozó párok több mint harmada, 36 százaléka számára ismeretlen marad a meddőség oka, ezért az Egyházi Kórházak Egyesülése feladatának tekinti, hogy támogassa a magyar családokat a sikeres családalapításban. Elsősorban megfelelő időben és alapossággal elvégzett szűrésekkel, hiszen az idejében felismert, kezelhető egészségügyi problémák megoldásával családok ezrei kaphatják vissza az esélyt a gyermekvállalásra.

Az eredmények ismeretében a Merck Kft. és az Egyházi Kórházak Egyesülése stratégiai megállapodást írt alá egy olyan széleskörű, térítésmentesen elérhető szűrőprogram elindítására, amely kiemelten célozza a családalapítás előtt álló férfiakat. Terveik szerint 2020-ban körülbelül 100 olyan férfi orvosi kivizsgálását végzik el ingyenesen, akinél gondot jelenthet a gyermekvállalás. A szűréseket követően a felmerülő egészségi problémák kezelését is megkezdhetik a kórházakban.

A program kapcsán tartott sajtótájékoztatón elhangzott: Magyarországon jelenleg összesen 23 andrológus (vagyis férfigyógyászattal foglalkozó orvos) praktizál. Emiatt az Egyházi Kórházak Egyesülése segíti és katalizálja az andrológiai szakemberek képzési programjait, valamint tájékoztató kampányt indít, amely felhívja a figyelmet a férfiaknál végzett meddőségi szűrések jelentőségére.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: