Kincses sziget

A civilizációs ártalmakkal terhelt társadalmakban gyakori a szorongás, krónikus stressz, depressziós, az állandó kimerült, túlfeszített állapot. Ezek a jelenségek beszivárognak a családok és gyermekek mindennapi életébe is.

Kik az érintettek?

A I. sz. Gyermekklinikán Dr. Pászthy Bea vezetésével 2004-ben megalakult Gyermekpszichiátriai Osztály a gyerekek pszichiátriai vagy pszichés zavarainak kezelése jött létre. E speciális osztály egyszeriben a hazai gyermekpszichiátria egyik fellegvára lett. Európai Uniós statisztikák szerint minden negyedik-ötödik gyerek mentális problémával, kommunikációs nehézséggel, kapcsolati-, tanulási-, viselkedési- vagy érzelmi zavarral küzd. A KSH 2004-es adatai szerint hazánkban a gyermekek 15-20 százaléka szorul gyermekpszichológiai-gyermekpszichiátriai ellátásra. Ez a 4-17 éves korosztályban 350 ezer főt jelent, de sok érintett nem is jut el a megfelelő szakemberhez.

Előrejelzések alapján a lelki beteg gyerekek száma 50%-kal emelkedhet 2020-ra.

A korai felismerés létfontosságú, mert így nagyobb hatékonysággal és jobb eredménnyel kezelhetők a kiskorúak.

Első lépések

A I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekpszichiátriai Osztálya a Bókay utcai épületben működik. A Semmelweis Egyetem első, gyerekek lelki zavarainak kezelésére specializált osztálya nappali kórházi részből, szakambulanciából és fekvőbeteg részlegből áll.

A bekerülés telefonos bejelentkezés alapján történik, így senkinek nem kell órákat várnia, hisz mindenki meghatározott időpontra érkezik. Ezzel is csökken a kivizsgálás folyamatának frusztrációja. A páciensek - lévén gyerekekről van szó - mindig szülői kísérettel érkeznek. Első alkalommal gyermekpszichiáterek és gyermekpszichológusok beszélgetnek el velük, majd eldöntik, hogy felveszik-e a gyermeket egy-két hetes kivizsgálásra, vagy ambuláns ellátást kapnak.

A kivizsgálásra való behívás előjegyzés alapján életkor szerint történik.

Létezik ovis, alsó tagozatos, felső tagozatos, illetve gimnazista csoport.

A szülők olyan gyermekpszichiátriai problémákkal keresik fel gyermekeikkel az intézetet, mint a szorongás, depresszió, magatartászavar, hiperaktivitás, kényszerbetegségek, evészavarok, stb.

A páciensek mindennapjait egy jól képzett team (gyermekpszichiáterek, gyermekpszichológusok, szociális munkások, foglalkozó pedagógusok, gyógypedagógusok) segíti, család-, egyéni-, és csoportterápia keretében.

A Gyermekpszichiátriai Osztály élete

Ez egy egyedülálló, rendhagyó gyermekpszichiátriai osztály, mivel a nemcsak a pszichiátriai és pszichológiai betegeket kezelik, hanem a Klinikán kezelt súlyos testi betegek pszichés problémáit is. A fekvőbeteg részlegben a betegek elhelyezése mátrix-jelleggel történik, vagyis a pszichés gondokkal küzdő gyerekek olykor krónikus testi betegek, tüdőbetegek, vesebetegek, transzplantáltak vagy cukorbeteg gyermekek mellett fekszenek. Ez nagyon jól működik. A pszichés betegek sokszor összebarátkoznak a testi beteg társaikkal, és a gyermekek lelki fejlődésében sokat számítanak ezek a kapcsolatok.

A páciensek itt 4-5 éves kortól 18 éves korig kapják meg a személyre szabott figyelmet és törődést. A gyermekpszichiátria betegei egy-két hétig vannak az intézetben, ahol egyénileg kivizsgálják őket, miközben folyamatos - délelőtti és délutáni - csoportos foglalkozásokon vesznek részt. A foglalkozások a kicsik számára főleg játékos formában valósulnak meg, a nagyobbaknak önismereti csoport, kommunikációs csoport, konfliktus-kezelési csoport, relaxációs-csoport indul. A foglalkoztató olyan, mint egy játszószoba, ahol sok a játék és a kézműves felszerelés (festék, gyurma, gyöngyök, stb.) Minden szerda délután pedig a gyermekpszichiátria fiataljainak a testi beteg gyermekekkel együtt tartanak ún. "szöszmötölő" foglalkozást a szakemberek. Az osztály kialakításánál figyeltek arra, hogy igazi gyermekbarát környezet fogadja az érintetteket. A bútorok fából készültek, a berendezések színeikkel, illatukkal meleget és nyugalmat sugároznak. A szakemberek sem járnak fehér köpenyben, így oldják a kórházi feszélyezett hangulatot a kis páciensekben. Van olyan gyermek, aki alig akar hazamenni, mert valóságos kincses szigetnek tartja az intézetet, ahol minden odafigyelést, törődést megkap. Sokan "hála-üzenetekben" vetik papírra és adják a szakemberek tudtára, hogy milyen hatással volt rájuk az itt tartózkodás, és mennyi segítséget kaptak. A kivizsgálás után a gyermekek és családjaik a klinikára járnak vissza további terápiára, vagy segítséget kapnak a lakóhelyükhöz közelebbi terapeuta megtalálásában.

A szakemberképzés sarkalatos pont

Azonos szakmai alapelvek mentén dolgozó országos hálózatra van szükség a gyermekpszichiátria területén.

Az országban ez az egyetlen olyan egészségügyi intézmény, ahol a gyermekpszichiátria együtt működik a gyermekgyógyászattal. Magyarországon a gyermekpszichiátria problémáinak kezeléséhez nem áll rendelkezésre megfelelő infrastruktúra és a felkészült szakember. Kevés az ambuláns ellátóhely is. Ezen problémákat felismerve vált az intézet a szakemberképzés egyik neves központjává. Az egyetemen folyamatos a gyermekpszichiáter-rezidens képzés. 2005 szeptemberétől az ötödévesek a gyermekgyógyászat tantárgyba integrálva gyermekpszichiátriát hallgathatnak, gyakorlati és elméleti formában. Újdonság, hogy e szakterület iránt komolyan érdeklődők 30 órás speciális kollégium keretében sajátíthatják el az ismereteket. Az intézet HEFOP-pályázat keretében jelentős anyagi támogatást kapott a gyermekpszichiátriai oktatás fejlesztésére. A házi gyermekorvosoknak évente 6-8 alkalommal posztgraduális kurzusok keretében tartanak oktatást az osztály szakemberei, továbbá kétnapos tréningeket is vezetnek, ahol minden gyermekpszichiátriai betegség gyújtópontba kerül. A gyermekpszichiáterek regionális továbbképző tanfolyamokon képezhetik tovább magukat. A dr. Pászthy Bea főorvos által vezetett "Lélekzet" nevű tudományos diákköri csoporthoz 23 orvostanhallgató, PhD és pszichológus hallgató csatlakozott, akik e témában komoly kutatásokat végeznek, és rendszeresen publikálnak. A szakemberek fontos szövetségeseiknek tartják a pedagógusokat, védőnőket is, akik megfelelő tudás birtokában hamar felismerhetik a közelükben lévő "deviáns" eseteket. Észak-Európában például az iskolai tanmenetbe már régen beépítették a konfliktuskezelést, a mentális egészségnevelést, a családi életre nevelést. Ez nálunk még gyermekcipőben jár.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció