Furcsán viselkedik a gyermek? Mutatjuk, mi lehet a háttérben

"Furcsán" viselkedik a gyermek? Esetleg hevesen reagál a zajokra, fényekre, nem eszik meg bizonyos ételeket, dührohamot kap néhány ruhadarabtól? Gyermekpszichiáter válaszol, hogy miként lehet megelőzni a gyermek dührohamait, és mi állhat ennek hátterében.

Az úgynevezett hisztis viselkedés hátterében szenzoros problémák is állhatnak. Ilyenkor a gyermekek hevesebben reagálhatnak a hangos zajokra, az erős fényre, esetleg arról panaszkodhatnak, hogy zavarja őket a ruhájuk. Egyes gyerekek szélsőséges viselkedést mutathatnak, például sikítanak, ha az arcuk vizes, kezük maszatos lesz – hívja fel a figyelmet Dr. Madarassy-Szücs Anna, a Vadaskert Alapítvány gyermekpszichiátere, aki néhány praktikus ötlettel segíti az érintett szülőket.

A túlérzékeny gyermekek számára a hétköznapinak tűnő érzékszervi ingerek gyakran elviselhetetlenek, reakciójukat nem tudják kontrollálni, ezért az érintettek gyakran frusztráltak, esetleg még dührohamot is kapnak.

A gyermekpszichiáter szerint az alábbi módokon lehet enyhíteni, megelőzni a gyermek dühkitöréseit.

Stresszmentes öltözködés. Válasszunk puha, egyszerű, varrás- és cipzár-, illetve gombmentes ruhadarabokat, ezek megkönnyítik a mindennapokat.

A túlérzékeny gyermekek számára a hétköznapinak tűnő érzékszervi ingerek gyakran elviselhetetlenek. Fotó: Getty Images
A túlérzékeny gyermekek számára a hétköznapinak tűnő érzékszervi ingerek gyakran elviselhetetlenek. Fotó: Getty Images

Hallás- és szemvédelem. Ha a gyermek érzékeny a környezet bizonyos hangjaira (például a hajszárító vagy porszívó hangjára), a hangszűrő fejhallgatóktól a habszivacs füldugókig számos eszköz segíthet az ingerek kiiktatásában otthon és még akár a közlekedési eszközön is. Ha érzékeny a fényre, beszerezhetünk egy kényelmes és enyhén színezett napszemüveget a vakító fényt kivédésére.

Szagoktól való viszolygás esetén. A rágógumi, a mentolos cukorkák, illetve az aromaterápia az erősebb illatokhoz való hozzászokást segíthetik elő - szagokra, illatokra érzékeny gyermekeknél bármelyik jó szolgálatot tehet.

Rutinok kialakítása. A szenzoros gyerekek akkor teljesítenek a legjobban, ha tudják, mire számíthatnak a nap folyamán. A következetes rutin segít nekik abban, hogy érzékszerveik kevésbé legyenek túlterheltek.

Legyünk kapcsolatban az óvodával, iskolával. A szenzoros gyerekeknek az óvoda/iskola részéről is támogatásra lehet szükségük. Érdemes az intézménnyel engedélyeztetni a sötét szemüveg viselését vagy a füldugó használatát az órán.

Kérjük szakember segítségét. Szenzoros integrációs terápia során a gyermek idegrendszeri érésének elősegítése és fejlesztése mozgás és speciális eszközkészlet segítségével történik, mindez játékos formában.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet több felhő az égen. Csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra