Furcsán viselkedik a gyermek? Mutatjuk, mi lehet a háttérben

"Furcsán" viselkedik a gyermek? Esetleg hevesen reagál a zajokra, fényekre, nem eszik meg bizonyos ételeket, dührohamot kap néhány ruhadarabtól? Gyermekpszichiáter válaszol, hogy miként lehet megelőzni a gyermek dührohamait, és mi állhat ennek hátterében.

Az úgynevezett hisztis viselkedés hátterében szenzoros problémák is állhatnak. Ilyenkor a gyermekek hevesebben reagálhatnak a hangos zajokra, az erős fényre, esetleg arról panaszkodhatnak, hogy zavarja őket a ruhájuk. Egyes gyerekek szélsőséges viselkedést mutathatnak, például sikítanak, ha az arcuk vizes, kezük maszatos lesz – hívja fel a figyelmet Dr. Madarassy-Szücs Anna, a Vadaskert Alapítvány gyermekpszichiátere, aki néhány praktikus ötlettel segíti az érintett szülőket.

A túlérzékeny gyermekek számára a hétköznapinak tűnő érzékszervi ingerek gyakran elviselhetetlenek, reakciójukat nem tudják kontrollálni, ezért az érintettek gyakran frusztráltak, esetleg még dührohamot is kapnak.

A gyermekpszichiáter szerint az alábbi módokon lehet enyhíteni, megelőzni a gyermek dühkitöréseit.

Stresszmentes öltözködés. Válasszunk puha, egyszerű, varrás- és cipzár-, illetve gombmentes ruhadarabokat, ezek megkönnyítik a mindennapokat.

A túlérzékeny gyermekek számára a hétköznapinak tűnő érzékszervi ingerek gyakran elviselhetetlenek. Fotó: Getty Images
A túlérzékeny gyermekek számára a hétköznapinak tűnő érzékszervi ingerek gyakran elviselhetetlenek. Fotó: Getty Images

Hallás- és szemvédelem. Ha a gyermek érzékeny a környezet bizonyos hangjaira (például a hajszárító vagy porszívó hangjára), a hangszűrő fejhallgatóktól a habszivacs füldugókig számos eszköz segíthet az ingerek kiiktatásában otthon és még akár a közlekedési eszközön is. Ha érzékeny a fényre, beszerezhetünk egy kényelmes és enyhén színezett napszemüveget a vakító fényt kivédésére.

Szagoktól való viszolygás esetén. A rágógumi, a mentolos cukorkák, illetve az aromaterápia az erősebb illatokhoz való hozzászokást segíthetik elő - szagokra, illatokra érzékeny gyermekeknél bármelyik jó szolgálatot tehet.

Rutinok kialakítása. A szenzoros gyerekek akkor teljesítenek a legjobban, ha tudják, mire számíthatnak a nap folyamán. A következetes rutin segít nekik abban, hogy érzékszerveik kevésbé legyenek túlterheltek.

Legyünk kapcsolatban az óvodával, iskolával. A szenzoros gyerekeknek az óvoda/iskola részéről is támogatásra lehet szükségük. Érdemes az intézménnyel engedélyeztetni a sötét szemüveg viselését vagy a füldugó használatát az órán.

Kérjük szakember segítségét. Szenzoros integrációs terápia során a gyermek idegrendszeri érésének elősegítése és fejlesztése mozgás és speciális eszközkészlet segítségével történik, mindez játékos formában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon, majd másutt is az erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből délutántól, késő délutántól egyre többfelé várható zápor, zivatar. Délnyugat felől zivatarrendszer is érkezik, amely gyengülve halad északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti, keleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 26 és 31 fok között alakul, de a felhősebb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 16, 22 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront dominál, ami okozhat kellemetlenségeket a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra