Így csökkenthetjük az ételpazarlást

A modern társadalmakra jellemző túlfogyasztás azzal is jár, hogy nagyon sok élelmiszer végzi a szemetesben. Nagyon fontos, hogy az ételvásárlásban minél tudatosabbak legyünk, mert ezzel nagy mértékben csökkenthetjük a pazarlást.

Vásároljunk okosan!

Kutatások szerint az emberek nagy része tipikus impulzusvásárló, és ott helyben, a boltban dönti el, hogy mit tesz a kosarába - ez pedig egyenes út az ételek egy részének későbbi kidobásához. Sokkal jobban járunk, ha néhány napra vagy akár egy hétre előre megtervezzük az étkezéseket, gondolva olyan napokra is, amikor esetleg nem lesz időnk vagy kedvünk főzni, és aztán ehhez képest összeállítani egy bevásárlólistát. Ezzel pénzt, sőt időt is spórolhatunk, és sokkal kevesebb élelmiszert dobunk majd a szemétbe - a legjobb esetben semennyit.

Vásároljunk okosan
Vásároljunk okosan!

Vásároljunk gyakrabban!

Ha tehetjük, a nagybevásárlás során inkább csak a sokáig elálló ételekből, illetve az egyéb háztartási kellékekből "tankoljunk fel", és zöldséget , gyümölcsöt, húst és hasonlókat csak két-három napra előre, kisebb mennyiségben vásároljunk. Minél többet veszünk valamiből egyszerre, annál nagyobb az esélye, hogy egy része a kukában köt majd ki. A nagy csomagban árult ételekkel is legyünk óvatosak, hiába jár hozzájuk esetleg mennyiségi kedvezmény. Ha egy recepthez például három almára van szükség, akkor csak olyankor vegyünk meg belőle egy kilós csomagot, ha biztosak vagyunk benne, hogy a maradékot fel tudjuk használni vagy belátható időn belül elfogyasztani.

Vásárlás a legjobb terápia? Részletek !

Töltsük fel a fagyasztót!

Ha valamiből érdemes lehet nagyobb mennyiséget venni, akkor a mélyhűtött, gyorsfagyasztott ételek, amelyek sokáig elállnak a mélyhűtőnkben . Ráadásul szinte mindből létezik akkora kiszerelés, amelyet egy étkezés elkészítéséhez jó eséllyel fel is fogunk használni. Ne féljünk attól, hogy kisebb a tápanyagtartalmuk, mint a friss ételeknek: a halakat, zöldségeket mind frissen fagyasztják, így megmaradnak bennük az értékes ásványi anyagok és vitaminok.

Keressünk inspiráló recepteket!

Szerencsére az interneten már rengeteg receptoldal, gasztroblog létezik, és ezeken sok-sok olyan receptet találhatunk, amely kifejezetten a maradékok felhasználását célozza. Abban is segítséget nyújthatnak, hogy mit kezdjünk azokkal az alapanyagokkal, amelyek már közelednek a lejáratukhoz, és nem szeretnénk kidobni őket.

Forrás: prevention.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: