Hazamehettek a négyes ikrek

Elhagyhatták a Debreceni Egyetem Szülészeti Klinikáját az október 24-én született négyes ikrek. A koraszülött babák az elmúlt 5 hétben folyamatosan fejlődtek, gyarapodtak, erősek és egészségesek. A család megköszönte a klinikai dolgozók munkáját.

Ahogy a HáziPatika.com-on már olvashatták, október végén négyes ikrek születtek a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. A gyermekek mesterséges megtermékenyítéssel fogantak, és a terhesség 32. hetében születtek meg. A szülés spontán indult meg, ám a magzatokat végül császármetszéssel segítették világra.

négyes ikrek, ikrek, ikerterhesség, ikerszülés, császármetszés, babák, ikrek, Debreceni Egyetem
négyes ikrek, ikrek, ikerterhesség, ikerszülés, császármetszés, babák, ikrek, Debreceni Egyetem

Az anya és a babák is jól vannak

A babák jó állapotban születtek, de légzéstámogatást igényeltek. A három kislány és a kisfiú 1230 és 1750 gramm közötti súllyal jött világra. Azóta egyenletesen és egyformán fejlődtek, mára mindegyikük több mint 2 kiló - írta oldalán az intézmény. Végül az édesanya és a babák 5 héttel a császármetszés után, szövődménymentes gyermekágyas időszakot követően térhettek haza. A szülők azonban folyamatos kapcsolatban maradnak a debreceni klinika orvosaival, akik az otthoni szakembereket is felkészítették a babák gondozására.

Az ikerterhesség viszonylag gyakorinak mondható, ugyanis minden 85. várandósságra jut egy kettős terhesség, de Magyarországon is minden 100. szülés ikerszülés. A hatos ikrek születése viszont ehhez képest jóval ritkább. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

"Egy igazi csapatmunkával, a szülészet és a neonatológia, valamint más szakterületek együttműködésével értük el, hogy az édesanya és a babák szövődménymentesen hagyhassák el a klinikát" - hangsúlyozta Krasznai Zoárd Tibor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese. "Négyes ikerterhesség nálunk legutóbb 3 éve, azt megelőzően pedig 30 éve volt. Az asszisztált reprodukciós technikák fejlődésével az ikerterhesség viszont egyre gyakoribb, a klinikán jelenleg is 20 ikerterhes kismama van a szüléshez közel" - tette hozzá.

Már most külön személyiségek

Az édesanya szerint a babák már most nagyon különböző személyiségek. "Ricsi és Panna nagyon aktívak, már most látszik, hogy erős egyéniségek, az etetésnél is kikövetelik az elsőséget. Anita és Anna lényegesen nyugodtabb. Érdekesség, hogy akik a pocakban is egymás mellett voltak, nagyon szeretnek egymáshoz érni. Ha el is vannak fordítva egymástól, rövid idő alatt visszafordítják az arcukat és összebújnak" - mesélte Nagyné Kozák Anita.

Az édesapa az elmúlt egy hónapban folyamatosan ott volt a felesége és az ikrek mellett. Otthonunkban mindent előkészített a hazatérésre. Igazi hősként tekint párjára, Anitára. "Az elején nem nagyon tudtam felfogni a történteket, de már egyre nagyobb a kötődés közöttünk. 5 hete folyamatosan a feleségemmel és a gyerekeimmel vagyok, az etetéseket is elsajátítottam, igyekszem mindenben segíteni, levenni a terhet a feleségemről" - mondta Nagy Richárd.

A szülők megköszönték az orvosok és a szakdolgozók munkáját. Mint mondták, óriási segítséget kaptak tőlük ahhoz, hogy egészségesen vihessék haza mind a négy kisbabát és elboldoguljanak a picikkel otthonukban is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő