Háromgyerekesek: nagy lépésre készül a kormány

HáziPatika

Lapinformációk szerint újabb családpolitikai intézkedések várhatók, illetve bővülhetnek a már érvényben lévő támogatások, kedvezmények.

Milyen családpolitikai intézkedések várhatók?

A Magyar Idők arról tájékoztat, hogy a gyermekvállalás ösztönzését célzó lépések között felvetődött, hogy a háromgyermekes nők életük végéig mentesek legyenek a személyijövedelemadó-fizetés alól.

Tavaly a 140 ezer gyedigénylőből 11 ezer volt férfi.

Információink szerint a férfiak szerepét is vizsgálni fogják, ugyanis nagy arányban az ő döntésük befolyásolja a családtervezést, a gyermekvállalást. A korábbi intézkedésekkel egyébként már megteremtették annak lehetőségét, hogy az édesapa is gyesre, gyedre mehessen.

Adómentességet kapnak a háromgyerekes nők, gyermekvállalás családalapítás családbővítés anyaság adómentesség gyermekvállalási kedv
Adómentességet kapnak a háromgyerekes nők?

Gyermekük születése után továbbá az édesapák öt nap szabadságot kapnak, közli a lap, majd pedig felsorolja a demográfiai helyzetet javító eddigi intézkedéseket: ezek a családbarát adórendszer, a gyed extra, az otthonteremtési és bölcsődefejlesztési program, valamint a munkahelyvédelmi akció. Mint írják, a családokat segítik a gyermekek ingyenes étkeztetésével, a térítésmentes tankönyvellátással, a nagycsaládosoknak pedig gyermekenként egy-egymillió forinttal csökken a jelzáloghitelük.

A nők harmincévesen szülnek először

Ahhoz, hogy növekedjen a gyermekvállalási kedv Magyarországon, a jelenleginél több családbarát munkahelyre, a ma még alig létező rugalmas foglalkoztatásra van szükség.

Az 1980-as évek elején az első gyermek születésekor az édesanyák átlagosan 21-22 évesek voltak, ma már harmincévesen szülnek először.

2060-ra a 65 évnél idősebbek aránya a népességen belül meghaladja majd a 30 százalékot, a szülőképes korú nők száma pedig a 2018-as 2,2 millióról 1,4 millióra csökkenhet.


További gyermekvállalást ösztönző intézkedések várhatók

A kétgyermekesek családi adókedvezményének 2016 és 2019 közötti duplázása - amely szerint jövőre már havi 40 ezer forint lesz a kétgyermekes szülőknél hagyott összeg - demográfiai szempontból is lényeges intézkedés.

Mikor szülnek a magyar nők?

Nemcsak Magyarországon, de egész Kelet-Európában, sőt a legtöbb fejlett országban is egyre égetőbb probléma a népességfogyás. Egy friss kutatás azt vizsgálta, hány éves korban szülnek a nők először, illetve hány gyermeknek adnak életet. Elképesztő ütemben fogy Kelet-Európában, és azon belül Magyarországon is a népesség. Szakértők ennek legfőbb okaiként a termékenységi ráták csökkenését és a gazdasági emigrációt együttesen nevezik meg. Ami ráadásul még ennél is aggasztóbb, hogy főleg a fiatal, életerős lakosság az, amelyik nagy tömegekben kivándorol. Jelenleg tehát az országok egyik legfontosabb feladata a demográfiai probléma megoldása. A témáról a linkre kattintva olvashat bőevebben.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+13, +19 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütés mellett többször lesz erősen felhős az ég, helyenként záporok kialakulására kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag