Gyerekvállalásnál ez a legfontosabb

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) friss felmérése szerint a gyermekvállalásnál fontos ugyan az anyagi biztonság, de ennél sokkal lényegesebb a lelki-érzelmi háttér.

Fűrész Tünde, a Kincs elnöke elmondta: az intézet jelenleg is felmérést végez a Papp László Arénában zajló BabaMama Expóra látogatók között, hogy miként vélekednek a gyermekvállalásról. A kérdőívet már több mint kétezren kitöltötték. Az előzetes eredmények szerint a megkérdezettek több mint 70 százaléka azt mondta, hogy nagyon lényeges a gyermekvállalásnál a lelki-érzelmi háttér, és ebben a tekintetben fontos, hogy a családbarát mentalitás minél inkább érvényesüljön az élet minden területén.

Mint mondta, a válaszadók 30 százaléka jelezte, hogy hasonlóan fontosak az anyagi szempontok is. A válaszadók háromnegyede szerint a gyermekvállaláshoz fontosak a lakhatási körülmények, a biztos munkahely, az anyagi biztonság, a párkapcsolat stabilitása. Közel 100 százalék jelölte meg, hogy a gyermekvállaláshoz alapvető a testi, lelki, szellemi érettség.

Miért szülnek és miért nem szülnek a magyar nők? Korábbi cikkünkért kattintson!

A válaszadók 52 százaléka szerint fontos a házasság a gyermekvállaláshoz, ezen belül is 48 százalék gondolja, hogy jó, ha már a gyermek megszületése előtt összeházasodnak a szülők. Az első gyermek születésénél lényeges szempontnak nevezték meg a válaszadók a kapcsolat érettségét, a munkahelyi és az anyagi biztonságot. A testvérek születését közel 80 százalék azzal indokolta, hogy a gyermek számára fontos, hogy legyen testvére.

57 százalék szerint a munka és a család összeegyeztethető
57 százalék szerint a munka és a család összeegyeztethető

A megkérdezettek 57 százaléka szerint a munka és a család összeegyeztethető, ugyanakkor a saját munkahelyét a válaszadók mindössze 30 százaléka nevezte családbarátnak. A válaszadók 73 százaléka szerint a családi jólét alapját a munkajövedelemnek kell adnia. A felmérés szerint a kisgyermekesek leginkább a párjuktól kapnak segítséget a gyermeknevelésben, de 50 százalékuk a nagymamára, negyedük a nagypapára is számíthat.

Fűrész Tünde elmondta, kérdezték a kisgyermekeseket és babát várókat a boldogságérzetről is, és egyértelműen látszik, hogy a boldogságérzetet kifejezetten javítja a gyermek - ezzel a válaszadók 90 százaléka értett egyet -, és közel 80 százalék mondta, hogy a gyermek születése teljessé teszi az életet.

A Kincs elnöke kifejtette: nemcsak a kisgyermekesek és várandósok megkérdezése fontos, ugyanilyen jelentős, hogy a szélesebb közvélemény is véleményt mondjon a gyermekvállalás ügyéről, amely alapvetően nemzeti ügy.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: