Fiú vagy lány lesz? Nem ettől függ

Egy ausztrál kutatás megcáfolta azokat az évszázados elméleteket, melyek szerint a szülői géneken múlik, vagyis örökölhető, hogy egy-egy családban fiúk vagy lányok születnek-e.

A Queenslandi Egyetem tudósai bebizonyították, hogy a szülői gének nem határozzák meg az utódok nemét. Ez volt a témában végzett eddigi legátfogóbb kutatás, az eredmények alapján a gyerekek nem szerinti megoszlása lényegében véletlenszerű.

baba, baba neme, gyerek szülők, genetika, gyerekvállalás, családalapítás
Nem a génjeinken múlik, hogy fiunk vagy lányunk születik-e. Fotó: Getty Images

51 százalék, hogy fiú lesz

Hogyan deríthető ki legkorábban a magzat neme? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

"Azt láttuk, hogy az embereknek nincs velük született hajlamuk arra, hogy lányuk vagy fiuk legyen" - mondta Brendan Zietsch, az egyetem pszichológiai karának kutatója, aki a tanulmány egyik szerzője. Nagyjából 51 százalék az esélye, hogy fiú, és 49 százalék, hogy lány születik, azonban az anya vagy az apa génjei ebben nem játszanak szerepet. Az eredmények kulcsfontosságúak az utódok nem szerinti arányairól szóló biológiai és evolúciós elméletek szempontjából - tette hozzá.

A kutatók svéd anyakönyvek alapján elemezték minden, 1932 óta született svéd, tehát mintegy 3,5 millió szülő és 4,7 millió gyerek adatait. Feltérképezték a családi kapcsolatokat, és megvizsgálták, hogy egy ember gyerekeinek neme összefügg-e a testvérek gyerekeinek nemével, de nem találtak összefüggést.

Az eredmények tükrében tehát korábbi elméletek hosszú sora bizonyult tévesnek. "Voltak, akik úgy vélték, hogy a gazdag vagy magas szülőknek több fia, a vonzó külsejűeknek pedig több lánya születik. Kutatási eredményeink viszont minden ilyen lehetőséget kizártak" - magyarázta a szakember.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső