Érheti-e víz a műtéti sebet?

Hogyan gyógyul leggyorsabban a műtéti seb? Hogy kell ápolni, mire kell odafigyelni? Egyáltalán, milyen folyamatra kell számítani? Ijesztő dolog kés alá feküdni, így hát természetes, hogy számtalan kérdés felmerül bennünk azzal kapcsolatban, hogy mire készüljünk. És bár a kezelőorvosunk, illetve az ápoló személyzet minden szükséges információval ellát bennünket, vannak általános érvényű szabályok, amelyeket már előtte érdemes megismerni.

Sokat halljuk, hogy a szennyezett sérüléseket folyó vízzel kell lemosni, és ugyancsak a csap alá kell tartani az érintett bőrfelületet akkor is, ha megégett. De vajon hogyan kell eljárni egy "tiszta seb" esetében? A műtét során steril körülmények között vágják és varrják a szöveteket. A cél azonban a beavatkozás után is az, hogy megelőzzük az esetleges fertőzéseket.

Így gyógyulnak a sebek

Bármilyen sérülés történik a szervezetünkben, az öngyógyító folyamatok szinte azonnal elkezdődnek. Maga a sebgyógyulás több tényezőből tevődik össze. A vérzést a véralvadás és az erek összehúzódása állítja el. Utána a vérlemezkék betapasztják az érfalat, amíg az újra ép nem lesz. Az úgynevezett falósejtek eltávolítják a bőrsérüléssel esetlegesen bekerült idegen testeket és az elhalt saját szöveteket. Ezután a többi szövethiányt is pótolja a test, végül elkezdődik a kötőszövetek hegesedése, és a hámszövet regenerálódása is. Mindezt egyfajta gyulladás kíséri, amelyet meg lehet próbálni a seb szakszerű ellátásával lerövidíteni.

A műtéti sebek 5-7 nap alatt gyógyulnak be. Fotó: iStock
A műtéti sebek 5-7 nap alatt gyógyulnak be. Fotó: iStock

Nagy általánosságban az mondható el, hogy a műtéti sebek 5-7 nap alatt gyógyulnak be. Ezután zajlik - szükség esetén- a varratszedés is. Ha azonban mégis valami probléma merül fel, fennáll a kockázat, hogy a beteg vérmérgezéshez hasonló állapotba is kerülhet, ezért mindenképpen fel kell keresni az orvost. Ilyenkor általában eltávolítják a keletkezett váladékot, újra megnyitják, kitisztítják, majd ismét zárják a sebet.

Milyen típusú seb a műtéti seb?

Túlzás nélkül állítható, hogy a műtéti sebek a legkönnyebben gyógyulók közé tartoznak. Ennek az az oka, hogy a seb szélei élesek, és könnyen összeilleszthetőek, illetve összevarrhatóak. Ráadásul külsőfertőzéssem éri, mint például egy szakítással, harapással, vagy szúrással keletkező seb esetén. Végeredményképpen a hegesedés is minimális lesz. Mindössze annyi különbség marad a bőrfelszín többi területéhez képest, hogy ahol hegszövet keletkezik, nem lesznek sem verejtékmirigyek, sem pigmentek, sem szőrtüszők. A friss sebet először kötéssel fedik be, amelyet a kórházban még az ápoló személyzet, illetve maga a sebész cserél le. Ekkor már látszik, hogy van-e bármilyen tünet, amely fertőzésre utal. Minimális mennyiségű váladékozás egyébként normálisnak mondható, de inkább az a jellemző, hogy a seb, amelyet a varratok összetartanak, száraz. A beteget jellemzően hamar hazaengedik, így a seb további gondozása már otthon zajlik. A sebész várhatóan előre elmondja majd, milyen gyakran szükséges cserélni a fedőkötést, illetve fertőtleníteni a seb környékét.

Műtétek hegek nélkül? Részletek!

A fertőzésveszély megelőzése érdekében azt szokták ajánlani, hogy víz semmiképpen se érje a kötést, emellett vigyázzunk arra is, hogy ne szakadjon el, és szennyeződés se kerüljön bele. Sőt, amikor a csere miatt eltávolítjuk, akkor se mossuk le a vízzel, vagy szappannal - a tisztán tartásnak ez a módja nemhogy nem szükséges, de kifejezetten kockázatos! Egyes szakemberek szerint még akkor is érdemes ezt betartani, amikor már véglegesen lekerül a kötés a műtéti sebről.

Hogyan tisztálkodjunk műtéti sebbel?

A műtéttől, illetve az operáció óta eltelt időtől függően a betegnek szüksége van segítségre. Amennyiben még ágyban fekszik, nedves szivaccsal mosdassuk - gondosan elkerülve a műtéti sebet. Ha pedig zuhany alá tud állni, vagy be tud ülni a kádba, vigyázzunk rá, hogy a műtött testrészt óvni tudja a víztől. Ezt megoldhatjuk úgy is, hogy az adott testrészt kint tartja a vízből, vagy úgy is, hogy vízhatlan nejlonnal beborítjuk. Praktikus kis műanyag széket, vagy más ülőalkalmatosságot helyezni a kádba, vagy a zuhanyfülkébe.

Mikor lehet a műtéti sebbel strandra, vagy termálfürdőbe menni?

Ennek a meghatározása is több tényezőtől függhet: a seb nagyságától, attól, hogy pontosan hol helyezkedik el a testen, és a gyógyulás tempójától is. Mindenesetre az biztos, hogy ha a sebből még bármilyen váladék ürül, tilos strandra, vagy fürdőbe menni. Ezzel nemcsak a sebet óvjuk meg attól, hogy bármilyen fertőzés érje, hanem a többi fürdőzőt is attól, hogy esetleg tőlünk kapjanak el olyan betegséget, amelyről egyelőre még mi sem tudunk. Mindenesetre általános szabály, hogy bármelyik testtájon történt is az operáció, a varratszedés után is legalább 7-10 napot kell várni, mielőtt akár szabad vízben, akár medencében alámerülünk. A biztonság kedvéért azonban az orvosok inkább 3-4 hétet szoktak javasolni a műtét után. Még egy tanácsot érdemes megszívlelni: a friss sebet jobb, ha nem éri napfény sem, hiszen az lassítja a kollagéntermelést, ezáltal a gyógyulás folyamatát is.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: