Egy vérzéssel járó végbélbetegség

Nehéz székletürítést, vérzést és tartós, visszatérő éles fájdalmakat okoz a végbélen keletkező, nehezen gyógyuló repedés.

Nincs helye szégyenlősségnek!

Emésztőrendszerünk természetes része a salakanyag elvezetésére, kiürítésére szolgáló alsó traktus is, még ha a civilizált európai kultúra, teljesen ésszerűtlenül, szívesen felejtkezne is el erről. Ha ezekkel a szerveinkkel valamilyen probléma adódik, sajnos - minden baj mellett - meg kell küzdeni azzal a beidegződéssel is, hogy ez a betegségcsoport sokak szemében mai is kínos tabutéma.

A végbélgondok a beteg testi és lelki állapotára is hatással vannak
A végbélgondok a beteg testi és lelki állapotára is hatással vannak

Márpedig ilyen különbségtételre a világon semmi ok: ahogy például a gennyes mandulagyulladásunkkal vagy az érszűkületünkkel orvoshoz fordulunk, ugyanúgy mindenkinek saját érdeke, hogy mielőbb kiderüljön egy-egy kellemetlen végbéltünet, fájdalom, ismeretlen eredetű, rektális vérzés stb. oka, és még mielőtt elfajulna, időben kezelni lehessen a "hátsó fertály" betegségeit is.

Összekeverhető tünetek

A szakorvoshoz (sebészhez, proktológushoz ) fordulni már csak azért is a legsürgetőbb feladat, mivel a végbél egyes betegségei hasonló tünetekkel (nehéz székelés, székletürítés utáni vérzés, fájdalmas ürítés) jelentkezhetnek, noha a betegség hátterében álló elváltozás, így a kezelés, a gyógyítás módja is nagyon eltérő. A végbélrepedés tüneteit például viszonylag könnyű összekeverni az aranyeres tünetekkel, noha az első esetben a végbélzáróizom erős szorítása, illetve a végbél belső falának hámsérülése, a másik esetben viszont a kitágult vénák csomói illetve sérülése okozza az elváltozást.

Így nagy szükség van a hozzáértő szakorvos differenciál-diagnosztikai tudására, hiszen a beteg által "házilagosan" elkezdett, nem megfelelő oki aranyér-terápia (kúpok, krémek) a valódi betegséget nem kezeli, tovább rontva a beteg testi és lelki állapotát is. Az aranyérről korábbi összeállításunk szólt, ez alkalommal tudjunk meg többet a végbélrepedésről, az anális fisszúráról.

Több mint kellemetlenség

Gyakori, hogy az "aranyeres" panaszokkal szakorvoshoz forduló páciensekről kiderül, hogy a tünetek tulajdonképpen más betegség jelei. A diagnózis ilyenkor leggyakrabban végbélrepedés, melynek lényege egy, a végbélgyűrűben hosszanti irányban húzódó, nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyuló seb. A végbélrepedés kezdeti tünetei a székelés kapcsán jelentkező nagyfokú, késszúrásszerű fájdalom és a végbélnyálkahártya-sérülés miatti vérzés, amely általában kis mennyiségű, élénkpiros színű. A fájdalom minden székelés után egyre hosszabb ideig tart, a székelés gondolata is egyre rémisztőbbé válik.

Ezek után az érintett megpróbál kevesebbet enni és a székelési ingert a lehető legtovább elnyomni, hogy minél ritkábban érezze a székeléssel járó fájdalmat. De a ritkább, keményebb és nagyobb tömegű széklet még nagyobb fájdalommal jár. A repedés (fissura) krónikussá válásával a fájdalom a székletürítés után gyakran egy-két óráig is eltart. A tankönyvi megfogalmazás szerint a székelés közben érzett fájdalom olyan, mintha a beteg tört üveget (vagy szögesdrótot) ürítene. Több esetben ájulással is járhat.

Kiváltó ok lehet a stressz is

Közvetlen kiváltó oka az anális csatorna nyálkahártyájának hámsérülése túlságosan híg, maró hasmenéses széklet vagy székrekedés okozta kemény széklet miatt, illetve bármilyen más mechanikus oknál fogva (például anális szexuális érintkezés). Az igen intenzív fájdalom a végbél záróizmaiban kórosan nagyfokú görcsös szorítást okoz, melynek több hatása van.

A záróizmon keresztülhaladó, a szorítás hatására elzáródó erek a keringést károsítják, a sérült terület vérellátása nem elégséges, ami akadályozza a sebgyógyulást. A szorítás hatására szűkült végbélen keresztül hatoló széklet a sebet könnyen újra felszakítja, és a sérülés - a terület tisztán tartásának nehézségei miatt - elfekélyesedhet.

A gyulladás előrehaladtával kinövések jelenhetnek meg a végbélben, melyek félrevezetően az aranyeresség látszatát kelthetik. A nem gyógyuló seb fájdalma fokozza a záróizom szorítását, ami a fájdalmat fokozza, ezáltal ördögi kör alakul ki. A betegség fiatalok és középkorúak esetén gyakoribb, mivel fiatalabb korban nagyobb az anus sphincter (azaz a végbélzáró izom szorítása) tónusa. A szakemberek egy sajátos háttértényezőt is megfigyeltek a végbélrepedés kialakulása mögött: a nem megfelelően feldolgozott mindennapi stressz állandósítja a kórosan fokozott szorítást, ami jelentősen hozzájárul az elváltozás fennmaradásához.

Munkahelyi, magánéleti feszültség megléte szinte minden esetben megfigyelhető ennél a betegségnél. A záróizom-szorítás és emiatt a székeléstől független nyomó fájdalom állandósul, a beteg életvitele, komfortérzete, lelki állapota nagyban romlik. A végbélrepedésnek egyéb okai is lehetnek, köztük végbéldaganat, leukémia, limfóma, szexuális úton terjedő betegség - ezek kizárása szintén szakorvosi feladat.

Elkerülhető?

A végbélsérülések, így a végbélrepedés elkerülésének alapfeltétele a normális, nem kemény és nem hasmenéses széklet. Ezt növényi rostban, folyadékban gazdag étrenddel (zöldség-, gyümölcs-, müzli - és korpafélék), rendszeres testmozgással (dinamikus sportok), az alkohol- és csípős ételek fogyasztásának elhagyásával, egészséges székelési szokások kialakításával lehet biztosítani. Mindemellett a stressz okainak lehetőség szerinti száműzése, a stresszkezelő technikák elsajátítása sokat segíthet.

Orvosnál

A szakorvos megállapítja a tünetek (például a rektális vérzés és a fájdalom) hátterében álló betegséget, kizárja a hasonló jelenségeket okozó egyéb elváltozásokat. A konzervatív kezelés része a székletlágyító alkalmazása, amellyel csökkenthető a nehéz székelések által kiváltott újabb sérülés, a végbél alsó része síkosabb lesz, megnyugszik. Síkosító végbélkúp használata is eredményes lehet. A székelés után vett 10-15 perces ülőfürdő enyhíti a kellemetlen érzést, és fokozza a véráramlást, ami elősegíti a gyógyulást.

A drinfo.hu tájékoztatása szerint ígéretes kísérleti módszereket fejlesztettek ki a záróizom görcsének enyhítésére, és a repedés gyógyulásának elősegítésére: például botox befecskendezése a záróizomba - ez Magyarországon nem elérhető -, illetve kalciumcsatorna blokkoló, vagy nitroglicerin-kenőcs juttatása a repedés területére, amely utóbbi hazánkban is alkalmazott és hozzáférhető kezelési módszer. Ha ezek a módszerek nem vezetnek eredményre, műtétre lehet szükség. Az izomgörcs a végbélnyílás tágításával, vagy a belső gyűrű átvágásával (belső anális szfinkterotómiával) enyhíthető.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +10 °C

Hidegfront szakadozott felhőzete vonul végig az országon, emellett több órára kisüt majd a nap, ugyanakkor a délnyugati, déli megyékben felhősebb idő várható és ott helyenként eső, záporeső előfordulhat. Az északias szél nagy területen lesz erős, főleg a nap első felében a Dunántúl magasabban fekvő részein, a Kisalföldön viharos széllökések is lehetnek. Délutánra veszít erejéből a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 25 fok között alakul, de a tartósabban felhős részeken hűvösebb is lehet. A légkörben tapasztalt melegedést melegfronti hatások kísérhetik, ami rossz hír a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra