Az elhanyagolt gyerekkel ez történik

Egy friss kutatás eredményei szerint az agy növekedését is jelentősen befolyásolhatja, ha valaki rossz körülmények között, elhanyagolva nő fel.

Az már egy ideje nem titok, milyen borzasztó körülmények uralkodtak a romániai árvaházakban a Ceausescu-diktatúra idején - a gyerekek éheztek, koszosak és betegek voltak, nem kaptak játékokat, néhányukat még oda is láncolták az ágyukhoz. Arra azonban csak most világítottak rá londoni kutatók , hogy az ott átélt nélkülözés és elhanyagoltság következtében az árvák agya sem fejlődhetett megfelelően.

gyerek, rossz gyerekkor, rossz körülmények, árva, árvaház, agyi fejlődés,
A rossz sors erőteljes hatással van az emberi agy fejlődésére. Fotó: iStock

Megdöbbentő a különbség

A kutatásba 67 egykori romániai árvát vontak be, akiket brit családok fogadtak örökbe. Ezen fiatalok agyát hasonlították össze 21 olyan árváéval, akik nem szenvedtek el semmiféle nélkülözést, elhanyagolást gyerekként. Az eredmény a tudósok szerint megdöbbentő: az egykori romániai árvaházakból érkezettek agya átlagosan 8,6 százalékkal volt kisebb a jó körülmények között élt társaikénál.

Mennyire meghatározó a rossz gyermekkor? A válaszért kattintson ide!

A gyerekek egyébként két héttől négy évig terjedő időszakot töltöttek a romániai árvaházakban. A tudósok azt látták, hogy minél több ideig voltak ott, annál jelentősebb volt a visszamaradás az agyuk méretét tekintve.

Visszafordíthatatlan hatások

A két csoport tagjainál ráadásul fontos strukturális különbségeket is találtak három agyterületen. Ezek a területek a szervezést, a motivációt, valamint az információfeldolgozást és a memóriát érintik. A tudósok azt remélik, eredményeik segíthetnek megindokolni az alacsonyabb IQ és az ADHD magas arányú előfordulását ezeknél a fiataloknál.

Bár a tanulmány arra nem ad magyarázatot, hogy a gyerekkori elhanyagoltság pontosan hogyan fejti ki ezt a hatást az agyra, de azt kiemelték, hogy ez az első olyan tanulmány, amely hangsúlyozza a korai környezet és rossz sors erőteljes hatását az emberi agy fejlődésére. Ezek a hatások ráadásul még most, 30 évvel a diktatúra bukása után is érződnek a fiataloknál.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

Mindenütt csökken, gomolyosodik a felhőzet, és egy széteső front felhőzete is átvonul felettünk, de legalább néhány órára mindenütt kisüt a nap. Néhol nem zárható ki gyenge eső, zápor. Az élénk nyugati, északnyugati szél délnyugatira, délire fordul, és estére mérséklődik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 9 és 14 fok között valószínű. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra