Amikor rózsaszínben látjuk a világot...

Az amerikai kontinens közvetítésével ért el hozzánk a Szent Bálint napjáról való megemlékezés, és Valentin néven a szerelmesek napjaként vonult be, először az édesség- ajándék- és virágboltok naptárába.

Valentin és a szeretet

Az amerikai kontinens közvetítésével ért el hozzánk a Szent Bálint napjáról való megemlékezés, és Valentin néven a szerelmesek napjaként vonult be, először az édesség- ajándék- és virágboltok naptárába. Eredetét kutatva valószínű, hogy egy vagy több névadója nem látta annyira rózsaszínben a világot, mint mi ma - ha másért nem - a kirakatok jóvoltából. Három Szent Bálintot is nyilvántartanak a katolikus egyházban, mindannyian Isten iránti szeretetből és hitükhöz való hűségből vállalták a mártírhalált.

Az ókori Rómában február 14.-én Júnó istennő ünnepét tartották, aki a főisten, Jupiter feleségeként a házasság védője volt. Az ünnepnapon az asszonyoknak virággal kedveskedtek. Időszámításunk szerint 269-ben ezen a napon végezték ki Valentint, a terniai papot, aki a legendák szerint szerelmespárokat esketett össze keresztény szertartás szerint. Bűne nemcsak a tiltott vallás gyakorlása volt. A szerelmi házasság helyeslését a római társadalmi rendet veszélyeztető aknamunkának tekintették. Később, nem is olyan sokkal a keresztényüldözési hullám után az állami vallássá lett intézményes kereszténységnek Valentin kapóra jött. Könnyebb volt ugyanis az új hívőket megnyerni, mint a régi pogány tradíciókat kiirtani. Így azután célszerű megoldás kínálkozott: Júnó istennő meglévő ünnepét, a "Lupercaliát" Valentin napjává formálták át. Azt, hogy mennyire keresztény ez az ünnep, azt mindenki döntse el maga, főleg annak tudatában, hogy az előtörténet ismeretében a katolikus vezetők közül is többen kétségbe vonják, egyáltalán létezett-e ez a bizonyos Szent Bálint.

A tradíciók szeretete vagy a szeretet tradíciója

Európa néhány államában és főleg Amerikában főbenjáró bűnnek számít, ha a férj elfeledkezik a Valentin-napról, és nem kedveskedik feleségének. A fiatal lányok közkedveltségüket mérhetik le azon, hány üdvözlőkártyát kapnak a jeles napon.

Magyarországon viszonylag új keletű a szokás, így mindkét nemnél vannak üdvözlőik és ellenzőik. A tradíció nem épült még be teljesen szokásaink közé, ezért még a szabadságunk is inkább megvan arra, hogy mindenki egyénileg döntse el, mit kezd vele. Az semmiképp sem jó, ha kényszerből, nem őszinte szeretetből történik az ajándékozás, mert csak feszültséget, fölösleges kiadást és fáradtságot szül.

Az igazi szerelem és szeretet naptártól függetlenül is figyelmessé tesz. Nem szeret igazán az, aki nyűgnek érzi, hogy a másik vágyait, kívánságát kell lesnie. Arról nem is beszélve, hogy így csak nagyon döcögősen tud működni. Ha nem is feltétlenül pont februárban, de minden párkapcsolatban ott van az igény a különleges alkalmakra, a meghitt elvonulásokra, az apró figyelmességekre. Ennek fontos része az is, eltaláljuk-e, minek örülne a másik leginkább.

Titkosak-e a vágyak?

Immár biztosan nem! Nem nehéz kitalálni, hogy erről hol is készülhetett volna közvélemény-kutatás máshol, mint a rózsaszín és piros színekben pompázó Valentin-napi dekorációk hazájában, az Egyesült Államokban. A felmérés e nap kapcsán azt kutatta, milyen ajándékot szeretnének leginkább a nők szívük választottjától, hol töltenék el legszívesebben az együttlétre szánt időt.

Az eredmény azt mutatja, hogy bizony tévednek azok a férfiak, akik azt gondolják, hogy egy vacsorás-táncos estével, és egy azt követő szerelmes éjszakával tudnának leginkább örömöt szerezni szerelmüknek.

A K-Y© Jelly intim síkosító gél jóvoltából készült, független felmérés során 18-65 év közötti nőket kérdeztek meg, mivel töltenék legszívesebben a szerelmes napot. A nem várt eredmény szerint, nagyon sokan, a megkérdezettek 33%-a válaszolta azt, hogy egy nyugodt, otthon eltöltött este volna az ideális, finom vacsorával, egy jó film megnézésével fűszerezve. Csak 36% voksolt a nem otthon, hanem, valamilyen nyilvános helyen eltöltött szórakozós estére. A szerelmes együttlét és a csokievés is kedvenc Valentin-napi foglalatosságok közé tartozott.

Az amerikaiak a legszerelmesebb és legszexisebb napnak is az ottani Bálint-napot mondták, ezt követte a szilveszter éjszaka. Magyarországon bizonyára valamelyik szabadnappal megtoldott három napos hétvége állna az élbolyban.

Ajándék, meglepetés

A klasszikus tanács úgy hangzik, hogy ha igazán jó ajándékkal szeretnénk kedveskedni egy nőnek, akkor ne praktikus dolgokat, háztartásába vágyott cikkeket vegyünk, amit egy együttes vásárlás alkalmával is el lehet intézni, hanem nőiségét jobban kifejező, személyes dolgokat: parfümöt, virágot, ékszert. Nézzük, valóban így van-e?

A nőket leginkább meghódító ajándék - legalábbis a megkérdezettek 80%-a szerint - valamilyen szerelmes újdonság vagy kikapcsolódás. Egy kettesben töltött hétvégére 47%, egy gyertyafényes vacsorára 23% százalék vágyik. Az ékszerek, fehérneműk és parfümök a sor végén kullognak.

Helytől és időtől függetlenül mindenki egyetértett abban, hogy a kapcsolat elmélyítését, gazdagítását leginkább a kettesben töltött, egymásra szánt idő szolgálja.

A különleges alkalmakra szánt meglepetés akkor tudja elérni célját és akkor hiteles, ha a hétköznapok apró figyelmességei és a megértés kövezik ki útját.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: