A legnagyobb stressz karácsonykor

A nők továbbra is aggodalmasabbak karácsonykor, mint a férfiak, az ajándékozás miatt azonban mintha csökkenne a feszültség - többek közt ez is kiderül egy országos, reprezentatív kutatásból.

Az idei most más lesz...

Minden évben megfogadjuk, hogy ez a karácsony más lesz, mint a tavalyi, mert az idén előre megtervezzük a tennivalókat, és nem hagyjuk az utolsó pillanatra a bevásárlást. De vajon összejön-e a dolog? A válasz a kérdésre: igen és nem. Míg az ünnepek előtti időszakra egyre jobban fel tudunk készülni, a karácsony utáni letargia még mindig tarol.

Nagyobb stressz a giccses zene karácsonykor, mint a számláink?
A karácsonyi zene az egyik legnagyobb stresszforrás?

Csak a nők stresszelnek?

A Policy Agenda kutatásából - amely telefonos adatfelvétel segítségével, 1000 fő bevonásával készült a Sanofi-Aventis Zrt. támogatásával - kiderül, hogy a karácsonyt a magyarok több mint negyede stresszes időszakként éli meg. A nőknek csupán 45%-a mondja magáról, hogy egyáltalán nem stresszes az ünnepek miatt, míg 29%-uk úgy érzi, hogy valamennyire vagy nagyon stresszes. A férfiaknak közel fele szintén nem idegesíti fel magát az ünnepeken. A legjobb stresszoldó, ha előre tervezünk. A megkérdezettek 43 százaléka szerint ez a kulcsa annak, hogy nem aggodalmaskodjuk végig az adventi időszakot.

Az ünnepi slágerek zavarnak a leginkább

Ha mégis eluralkodik rajtunk a karácsonyi kórság, az főként nem a karácsonyfavásárlás vagy a rokonok miatt van, hanem a giccses zenéktől. Karácsony előtt a legnagyobb stresszfaktort ugyanis - a kutatás tanúsága szerint - az ünnepi hangulatú slágerek okozzák, az anyagiak a második helyre szorultak. Előbbit 22, utóbbit a válaszadók 17 százaléka nevezte a stressz forrásának.

A férfiak és a nők között nagy a különbség: miközben a férfiaknak csak 10 százaléka stresszel nagyon az anyagiak miatt, a nők esetében ez az arány 20 százalék. A 35 év alattiak esetében még rosszabb az arány: közülük csak a megkérdezettek 27 százaléka mondta, hogy egyáltalán nem izgul, hogy anyagilag megterhelő lesz az ünnep, míg 60 év felett a többség, 54 százalék nem aggódik ezért.

A giccses zenék és a pénztelenség után a "kinek mit vegyek" kérdése folytatja a karácsonyi stresszrangsort: a megkérdezettek 10 százalékának fáj a feje emiatt. A nők 13 százaléka mondja, hogy nagyon stresszel az ajándékötleteken. A férfiak lazábban veszik az akadályt, csak 7 százalékuk aggodalmaskodik azon, hogy eltalálja-e a megfelelő ajándékot.

Az ünnepekkel a stressz is elmúlik?

Sajnos, nem mondhatjuk, hogy ha vége a karácsonynak, akkor minden sokkal jobb lesz: az igazán stresszes időszak csak az ünnepek után jön el. A legnagyobb két stresszfaktor ilyenkor, hogy kevesebbet tudunk együtt lenni a családdal, illetve a karácsony utáni pénztelenség (27-27%). A stressz miatt elmulasztott boldog percek és a családdal való időtöltés hiánya oda vezet, hogy a megkérdezettek kétharmada valamilyen negatív érzelmet társít az ünnepek utáni munkába/iskolába való visszatéréshez. Bár a válaszadók negyedén eluralkodik ilyenkor a tenni akarás, 20%-uk belső feszültségre panaszkodott, 17%-uk kimerültségre, 10% szorongásra, 9% idegességre.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)