A gyerekekre így hat a hazugság

"Ha tovább rosszalkodsz, kihívom a rendőröket" - hasonló "hazugságokkal" sok szülő próbálja fegyelmezni a gyerekét. Ezeknek a mondatoknak azonban felnőttkorban mutatkozik meg valódi hatásuk.

4 jel, amiből kiszúrhatjuk, hogy a másik nem őszinte - kattintson!

Egy kutatócsoport 379 szingapúri fiatal felnőttet kérdezett meg arról 2019-ben, hogy a szüleik hazudtak-e nekik, amikor gyerekek voltak. Arra is kíváncsiak voltak, hogy az alanyok mennyit hazudnak most a szüleiknek, illetve hogyan kezelik a felnőtt élet kihívásait. Azokról, akik azt mondták, hogy a szüleik gyakrabban hazudtak nekik gyerekkorukban, az derült ki, hogy felnőttként ők is többet hazudnak a szüleiknek. Emellett arról is beszámoltak, hogy nagyobb nehézséget okoznak nekik a pszichés és társadalmi kihívások. Magatartási gondokkal, szégyennel és bűntudattal küzdöttek, emellett önzőbb és manipulatívabb természetűnek is bizonyultak.

hazugság, hazudozás, füllentés, nevelés, gyerekek, felnőttek,
Számolnunk kell a "nevelő célzatú hazugságok" hosszútávú hatásaival. Fotó: iStock

Nevelő célzatú hazugságok

"A nevelő célzatú hazugságok kevésbé időigényes megoldásnak tűnhetnek, különösen, ha valami olyan ok húzódik meg mögöttük, amit egy gyereknek túlságosan komplikált lenne elmagyarázni" - mondta Setoh Peipei, a tanulmány vezető szerzője. A szülők gyakran arra nevelik a gyermekeiket, hogy "az őszinteség a legjobb út". Ám ha közben ezzel ellentétesen viselkednek, tehát hazudnak a gyereknek, az ellentmondásos üzenetet közvetít. Ez idővel bizalomvesztéshez vezethet és arra bátoríthatja a gyereket, hogy ő se legyen őszinte.

Mi a megoldás?

A szakemberek szerint a kutatásuk eredményei azt mutatják, hogy a nevelési célzatú hazugságok negatív hatással lehetnek a gyerekekre. A szülőknek tisztában kellene lenniük ezzel, hogy aztán az adott helyzetekben más lehetőségeket is megfontoljanak a hazugságon kívül. Például, hogy elismerik a gyerek érzéseit, információt adnak neki arról, hogy mire számíthat, illetve közös problémamegoldással próbálnak megfelelő viselkedési mintákat mutatni a gyermeküknek.

A kutatók a jövőben arra szeretnének koncentrálni, hogy más csoportokat, például szülőket is bevonjanak a vizsgálódásba. Céljuk, hogy még több információt gyűjtsenek, és további aspektusokból tekinthessenek a nevelési célzatú hazugságok problematikájára. Azt is vizsgálni tervezik, hogy a szülői hazugságok milyen természetűek, illetve milyen célból hangzanak el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: