24 órával szülés után már haza lehetne menni

Egy 2017-es miniszteri rendelet lehetővé teszi, hogy az anya és az újszülöttje 24 órával a szülés után elhagyja a kórházat. Ennek ellenére nagyon kevés példa van erre: tavaly 10 ezer szülő nőből mindössze 9-en éltek ezzel a lehetőséggel - írta a Világgazdaság.

A szülés után az anyának és az újszülöttnek is a szakmai szabályokban előírt ellátásban kell részesülnie. Az anyát például meg kell tanítani a helyes szoptatásra, az újszülöttnek pedig meg kell kapnia a kötelező védőoltást és át kell esnie a kötelező szűréseken. Ám ha ezek megtörténtek, és az anya és az újszülött általános egészségi állapota is megengedi, akár egy nap után is hazabocsáthatók. Nagyon fontos azonban, hogy az ellátást végző orvos felelősségteljesen döntsön és figyelembe vegye a korai elbocsátás egészségügyi kockázatait is.

újszülött, baba, gyerekszülés, szülés, hazaengedés
24 órával szülés után már haza lehetne menni. Fotó: Getty Images

A finanszírozásban nincs sok különbség

Miben más a császármetszés és a hüvelyi szülés? A válaszért kattintson ide!

"Mivel a finanszírozás nem a szülés időpontjától, hanem a kórházi ellátás kezdetétől indul, a 24 óra után hazabocsátott anya és gyermek ellátásának finanszírozása nem mindig történik alacsonyabb értéken. Ezért nem is számszerűsíthető a szülés után 24 órával történő hazaengedésből származó megtakarítás" - közölte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

Egy átlagos ellátásként elszámolt szülésért 112848 forint, míg egy császármetszésért 240655 forint állami finanszírozáshoz jut az adott intézmény. Tavaly a szülések után összesen 15,4 milliárd forintot, az újszülöttek ellátására pedig 18,1 milliárd forintot utaltak a kórházaknak - derült ki az egészségbiztosító adataiból.

Fontos továbbá, hogy az aktív ellátás finanszírozása nem az ápolási napok száma, hanem a kórházi ellátás során megállapított diagnózisok és elvégzett beavatkozások alapján történik - közölte a NEAK.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső