Meglepő dolgok, amelyek zavarhatják az alvásunkat

Kutatások szerint az emberek csaknem 30 százalékának van valamilyen krónikus alvásproblémája. Nem véletlen, hogy sokan próbálnak egyre tudatosabban odafigyelni arra, hogy legyen valamilyen alvási rutinjuk, de még ennek ellenére sem mindenkinél szűnnek meg a problémák. Ennek a hátterében néha olyan apróságok állnak, amelyekre a legtöbbször nem is gondolnánk.

Nem mindegy például, hogy milyen ágyneműben alszunk. A természetes anyagokból, például pamutból készült ágyneműk kevésbé melegszenek át, és jobban "lélegeznek". A szintetikus anyagúak viszont csapdába ejtik a hőt, és éjszakai izzadást okozhatnak, ami miatt többet forgolódhatunk - hívja fel a figyelmet a témáról szóló cikkében a Brightside.

Kutatások szerint az emberek csaknem 30 százalékának van valamilyen krónikus alvásproblémája.
Kutatások szerint az emberek csaknem 30 százalékának van valamilyen krónikus alvásproblémája. Fotó: Getty Images

Problémás lehet a párologtatás és a magnéziumhiány

Az is számít, hogy ha párologtatót használunk, milyen illóolajat csepegtetünk bele. A levendula remek, hiszen nyugtat és segíti az elalvást, ugyanakkor például a citrusfélék olajaival éppen ellenkező hatást érhetünk el, hiszen ezek élénkítő hatásúak. Gyakoriak az alvásproblémák azoknál, akiknek valami gond van a pajzsmirigyével, mivel esetükben jellemzőbb az alvási apnoé is, ami igen sokszor áll a gyakori éjszakai felébredés hátterében. Emellett a pajzsmirigybetegeknél gyakrabban borul fel a cirkadián ritmus is.

Súlyos betegségek előjele lehet a nyugtalan láb szindróma.

Olyanok is vannak, akiknél az alvásproblémákat magnéziumhiány okozza. Ha a szervezetünkben nincs elég magnézium, az kihat az idegekre, ami miatt nehezebben megy az ellazulás, illetve a szintén alvási nehézségekhez vezető nyugtalan láb szindróma hátterében is sokszor áll magnéziumhiány. Ez járhat akaratlan lábmozgatással, rángatózással, illetve égő vagy bizsergő érzés jelentkezésével. Kutatások szerint az ötvenes éveikben lévőknél gyakoribb a nyugtalan láb szindróma, ami egyébként az oka, illetve a következménye is lehet annak, hogy nem tudjuk megfelelően kipihenni magunkat.

Arra is érdemes figyelni, hogy milyen növényeket helyezünk el a hálószobánkban, mivel egyes növények belobbanthatják az asztmát vagy az allergiát, illetve a földjükben penész és baktériumok telepedhetnek meg, amelyek belélegzése szintén kihathat az alvásunk minőségére. Az sem mindegy, hogy milyen a hőmérséklet a hálószobában. A testhőmérsékletünk éjszakánként enyhén leesik, de ha a hálóban túl meleg van, akkor a szervezetünk nehezebben észlelheti, hogy eljött az elalvás ideje.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)