Alvászavarok, amelyeknél fontos a kivizsgálás

Az alvásvizsgálat rendkívül nagy segítség a diagnosztizáláshoz, és ennek kapcsán a hatékony kezeléshez. Lássuk, mely alvászavarokat érdemes alváslaborban vizsgálni!

Az alvászavarok egyre több embert érintenek, a következményeik pedig akár igen súlyosak is lehetnek. Fontos tehát, hogy minél hamarabb kivizsgáltassuk magunkat, hiszen a megfelelő diagnózis után van esély a hatékony kezelésre. Dr. Vida Zsuzsanna , a JóAlvás Központ neurológusa, szomnológus azokra az alvással kapcsolatos problémákra hívta fel a figyelmet, amelyek diagnosztizálásában óriási szerepe van az alváslaborban történő vizsgálatnak.

Az alváslaborban az alvás minden paramétere vizsgálható

Az alváslaborban történő vizsgálat kétféle monitorozást tesz lehetővé:

  • Poligráfiás vizsgálat: ennek során figyelik és rögzítik az alvás közbeni légzést, a perifériás pulzust, a vér oxigéntelítettségét, a mellkasi légzési kitérést, a szívfrekvenciát, a testpozíciót és a lábmozgást. A vizsgálat azonban nem foglalja magába az alvás szerkezetének, időtartamának, minőségének megfigyelését.
  • Poliszomnográfiás vizsgálat: a poligráfás vizsgálat által mért adatokon túl képes monitorozni az alvás mélységét, szerkezetét, az alvásciklusok számát, az elalváshoz szükséges és a teljes alvásidőt, az éjszakai ébredések gyakoriságát. A poliszomnográfia tehát a poligráfiás vizsgálaton túl további csatornákkal is rendelkezik.
alvászavar, alváslabor, alvásvizsgálat
Az alvászavarok egyre több embert érintenek. Fotó: Getty Images

Az alváslaborban történő vizsgálat egy egész estén és éjszakán át zajlik. Ezen kívül az alváslaborban nemcsak a diagnózis állítható fel, de a kontrollvizsgálat során a már diagnosztizált alvásbetegségekre rendelt kezelések hatékonysága, működése is felmérhető.

Ezeknél az alvászavaroknál fontos az alváslabor

Az elalvás egy olyan fázissal kezdődik, aminek a neve non-rapid eye movement (NREM), vagyis nem gyors szemmozgás. Ezen fázis alatt az agyhullámok, amelyeket az EEG rögzít, jelentősen lelassulnak. Ilyenkor a szem sem mozog gyorsan, szemben a későbbi alvásfázissal. Egy-két órás NREM-fázis után ugyanis az agy aktivitása felgyorsul, és elindul a rapid eye movement (REM), vagyis a gyors szemmozgásos fázis . Ilyenkor jelentkezik az álmodás is. Normál esetben több alvási ciklus következik be egy éjszaka alatt, nagyjából 90 percenként váltja egymást az NREM- és a REM-szakasz. Ezt a ciklikusságot boríthatják fel a különböző alvászavarok. 

Az alváslaborban minden jelentős alvásbetegség vizsgálható, így az alábbiak:

  1. Alvási apnoé vagy más alvással összefüggő légzési rendellenesség: ezekben az állapotokban a légvétel időközönként leáll, majd levegő utáni kapkodással újraindul.
  2. Nyugtalan láb szindróma: ennél a zavarnál a láb éjjelente akaratlanul megfeszül, elernyed, egyfajta bizsergés, zsibbadás jelentkezik, ami akadályozza az alvást.
  3. REM alvási viselkedészavar: az ebben a betegségben szenvedők „eljátsszák” azt, ami álmukban történik, mozognak, forgolódnak álmukban.
  4. Szokatlan alvás közbeni viselkedések: olyan zavarok tartoznak ide, mint például az alvajárás, a hánykolódás, a ritmikus mozgások.
  5. Krónikus álmatlanság: az inszomnia kivizsgálásához szinte minden esetben fontos az alváslabor.

„Az alváslaborban történő vizsgálat csupán annyi előkészületet igényel, ami egy jó alváshoz is kellene. Délután már nem tanácsos alkohol- és koffeintartalmú italokat fogyasztani, és a nappali szunyókálás sem ajánlott” – hangsúlyozza dr. Vida Zsuzsanna.

A szakember szerint úgy kell készülni, mint ahogy otthon tennénk, még az alvást segítő tárgyak – például kispárna, kabala – is behozhatóak a laborba. A helyiség egyébként is úgy van berendezve, hogy a legkellemesebb, otthonos környezetet imitálja, csupán az alvástechnikus által felhelyezett elektródák okozhatnak eleinte furcsa érzést. Az alvásvizsgálat rendkívül nagy segítség a diagnosztizáláshoz, és ennek kapcsán a hatékony kezeléshez. Az alvászavarok kezelése pedig egy egészen új, jelentősen magasabb életminőséget eredményezhet.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)