Tényleg boldoggá tehet a mindfulness?

A mindfulness tényleg segít az alvásban? Valóban enyhíti a szorongást, és helyre teszi a vérnyomást?

A The Guardian segítségével a mindfulnesst övező mítoszokat oszlatjuk el.

A mindfulness tényleg az elme kiürítéséről szól?

A mindfulness az »elme kiürítésének« ellentéte. Az elme teljes mértékben elmerül abban, amit éppen csinálsz” - mondta TJ Power idegtudós. „A mindfulness gyakorlása által például egy banán fogyasztása során 100 százalékosan az ízre és az élményre figyel a tudatunk.”

"Mind képesek vagyunk valamire fókuszálni, de nem vagyunk túl jók benne: a modern életmód akadályozza ezt. Ne próbáljunk meg megszabadulni a gondolatoktól, helyette fogadjuk el őket, és tanuljunk meg változtatni rajtuk, ha kell" - magyarázta Amy Polly mindfulnessoktató.

És természetesen az agyunkat nem tudjuk kikapcsolni. "A májad megtisztít, a tüdőd segít lélegezni, a szíved szabályozza a vérkeringést. Az elme feladata, hogy gondolkodjon és érezzen, ezért nem is akarhatod kiüríteni: helyette inkább meg akarsz vele barátkozni" - mondta Dr. Afrosa Ahmed háziorvos a portálnak. 

A mindfulness megegyezik a meditációval?

"Barátok, de nem ugyanazt takarják. A meditáció a mindfulness hivatalos formája, tehát egy meghatározott időben és helyen végzed. A mindfulness viszont bárhol végezhető - a buszon, fogmosás közben, mosogatás közben" - magyarázta Ahmed. Mindkét gyakorlat célja az, hogy jobban tudja az ember irányítani a figyelmét. Egy tanulmány szerint javult a memória, az érzelmi szabályozás és a hangulat, miután az alanyok nyolc héten át mindennap 13 percig tartó meditációt (vagy hivatalos mindfulnesst) végeztek. Polly azt ajánlja, hogy kis, de rendszeres gyakorlatokkal kezdjünk: például naponta 3 perccel, hogy kialakuljon a szokás.

A mindfulness megváltoztatja az agy működését?

Nicole Vignola idegtudós szerint néhány óra és nap alatt új szinapszisokat hozhatunk létre. "A mindfulness gyakorlásával kiszűrhetjük azt, amire nincs szükségünk. Ezt úgy lehet megtenni, hogy nem érzelmi alapon megnevezzük ezeket az érzéseket: ha vezetés közben dühösek leszünk, akkor szinte robotszerűen vesszük tudomásul, hogy mi történik. Például feltűnik, hogy valaki nem indexelt: ha arra koncentrálunk, hogy rossz napunk van, akkor olyasmiket veszünk észre, amik ezt támasztják alá" - mondta a The Guardiannek.

"A mindfulness megváltoztathatja a bonyolult érzelmek feldolgozásának módját ahhoz képest, amit általában teszünk, vagyis hogy alkohollal, közösségi médiával vagy cukorral tereljük el a figyelmünket" - magyarázta Power.

A mindfulness leviszi a vérnyomást?

"A légzés szabályozásának és idegrendszerünk megnyugtatásának megtanulása alapvetően hozzájárulnak a vérnyomás csökkentéséhez" - mondta Power. Ezt támasztja alá az a tanulmány, amely szerint azok, akik egy nyolchetes mindfulness-programban vettek részt, jelentősen csökkentették a vérnyomásukat. Amikor a vérnyomás csökken a relaxáció során, nitrogén-oxid termelődik, ami segít ellazítani és kitágítani az ereket, ami a vérnyomásra is jó hatással van.

Polly szerint a tudatos lélegzés is hozzájárul ehhez a folyamathoz. "Ha négy másodpercig belélegzünk, négy másodpercig bent tartjuk a levegőt, majd öt-hat másodpercig kilélegzünk, a szervezetünket nyugodtabb állapotba keríthetjük" - magyarázta.

mindfulness
Fotó: Getty Images

A mindfulness jó hatással van a sportteljesítményre?

A mindfulness-alapú terápiákról kiderült, hogy növelik a sportteljesítményt, mivel csökkentik a szorongást, javítják a relaxációt és a motoros kontrollt. Vignola szerint azáltal, hogy az ember a jelenre koncentrál, nem a jövőbeli lehetséges eseményekre, nem szorong a sportteljesítményén. A mindfulness segíthet a sportolóknak a sérülések megelőzésében, a fájdalom kezelésében és a gyulladás csökkentésében.

A mindfulness könnyű?

Ahmed szerint a mindfulness nem könnyű, de egyszerűen végezhető. "Teljes mentális átalakítást végzünk, és ez nem megy egyik napról a másikra. Nem lehet csak úgy »kipróbálni egy kis mindfulnesst«. A mindfulness során megtanítod az agyadat másképp gondolkodni, és ez ellen tiltakozni fog" - mondta.

"Az új gondolkodási minták létrehozása olyan, mintha új ösvényt taposnánk egy sűrű erdőben. Eleinte nehéz, és csábító a könnyű utat választani, de következetességgel az agy megtalálja az új útvonalat. Egy szokás kialakulásához átlagosan 66 napra van szükség, és a mindfulness esetében sincs másképp" - magyarázta Polly.

Nem megy a multitasking a mindfulness mellett?

Polly szerint a mindfulness arról szól, hogy egy dolgot csinálunk, de azt tudatosan: nem koncentrálhat az ember egyszerre például az evésre az autóvezetésre. Vignola szerint hajlamosak vagyunk automatikusan csinálni dolgokat a mindennapjainkban. "Ha belépsz egy szobába, nem gondolkozol azon, hogy hogyan kapcsolod fel a lámpát, vagy hogyan öntöd ki a kávét: csak megcsinálod, miközben máson jár az eszed. A mindfulness lényege viszont az, hogy ne legyenek ilyen automatizált cselekedetek, helyette mindig arra kell koncentrálni, amit éppen csinál az ember, nem szabad átadni az irányítást" - mondta a portálnak.

A mindfulnesstől boldog leszel?

"Arra biztatom az embereket, hogy gondolkodjanak el azon, hogy mit képesek irányítani, vagy megváltoztatni. Így tudatosan átirányítod az energiáidat valami hasznosabbra, mint a merengés. Senki sem lehet mindig boldog, de a kíváncsiság, és a gondolataid és érzéseid tudatosítása képessé tehet arra, hogy kedves legyél magadhoz, és segítséget kérj, ha szükséged van rá" - mondta Polly a portálnak.

A mindfulnesstől jobban alszol?

Eddigi kutatások szerint a mindfulness a testmozgáshoz hasonlóan javíthatja az alvás minőségét például azáltal, hogy csökkenti az elalvást megnehezítő gondolatokat.

Voltak olyan cikkek, amelyek azt állították, hogy a mindfulness nem tesz jót az alvásnak, mert felhívja a figyelmedet arra, hogy nem tudsz aludni” - mondja Polly. „De a mindfulness megtanít az elfogadásra: azt mondani, hogy »Oké, úgy érzem, hogy szeretnék elaludni, de most nem tudok«, ahelyett, hogy az energiádat ennek a leküzdésébe fektetnéd.”

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

Folytatódik a felhőzet növekedése. A keleti, északkeleti országrészben a jellemzően fátyolfelhős ég mellett több, nyugatabbra a felhős idő mellett kevesebb napsütés valószínű, utóbbin akár tartósan borult tájak is lehetnek. Elszórtan valószínű eső, zápor, nyugaton és délen néhol zivatar is előfordulhat. Nyugat felé haladva fokozatosan nő a csapadék esélye. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 27 és 34 fok között alakul, de a tartósabban csapadékos dunántúli tájakon 25 fok alatt maradhat a hőmérséklet. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra