A zuzmó hihetetlen hatása

Az általánosan alkalmazott paracetamoltartalmú fájdalomcsillapítók helyett az izlandi zuzmó és a fehérmályva is enyhítheti a torokfájás kellemetlen tüneteit.

A torokfájás kezelésére számos természetes módszer ismert a kamillából vagy zsályából készült gyógyteától a sós vizes öblögetésig. Kevesebb szó esik ugyanakkor a moha gyógyhatásairól, pontosabban az izlandi zuzmóéról. A latin nevén Cetraria islandicaként ismert növény igen gazdag kalciumban, káliumban, foszforban, jódban, illetve különböző vitaminokban. Hatóanyagai nyugtató, regeneráló hatást fejtenek ki az irritált nyálkahártya felületén.

Természetes módszerekkel a torokfájás ellen A torokfájás nagyon sokféle: lehet szúró, kaparó, érezhetünk gombócot a torkunkban, vagy erősödhet nyelésre. Néhány házi praktikával azonban felvehetjük ellene a harcot: ezeket az alábbi cikkünkben gyűjtöttük össze!

Évszázadok óta használják

A népi gyógyászat a zuzmót már a 17. században is használta, elsősorban légzőszervi panaszok és tüdőbetegségek kezelésére. Hatásait a közelmúltban is vizsgálták 61 véletlenszerűen kiválasztott betegen, aki az izlandi zuzmó hatóanyagát szedte be: a készítmény a torokfájást és a rekedtséget is hatásosan enyhítette. Még hatásosabb volt úgy, hogy egy másik gyógynövénnyel, a fehérmályvával (más néven orvosi zilizzel) kombinálva használták. A növény gyökeréből készült főzet a köhögés intenzitását és gyakoriságát is csökkentette a betegeknél.

Az izlandi zuzmó a torokfájás tüneteit is enyhítheti
Az izlandi zuzmó a torokfájás tüneteit is enyhítheti

A növények gyógyhatását az Egészségügyi Világszervezet is számon tartja, felmérésük szerint a torokfájással vagy gégegyulladással orvoshoz forduló gyermekek 86 százalékánál a tünetek jelentősen enyhültek a két növény használatát követően. A torokfájás pedig a megfázás egyik leggyakoribb kísérője: a kutatás szerint a gyermekek 81 százalékánál jelentkezik a nátha egyik tüneteként.

Kiválthatná a paracetamolalapú készítményeket

Az ilyen betegségek esetén a tünetek enyhítése érdekében érdemes természetes gyógymódokhoz fordulni. A patikák polcain lévő, torokfájás elleni készítmények nagy részének ugyanis a paracetamol az alapja, melynek túlzott használata komoly egészségügyi problémákat idézhet elő. A paracetamoltartalmú készítmények láz, illetve enyhe és középsúlyosfájdalomcsillapítására alkalmasak, túlságosan gyakori használatuk viszont veszélyt jelenthet egyes emberek egészségére.

Normál esetben a paracetamol lebomlik a májban, de nagy dózisban a gyógyszer mérgező vegyületté alakul. Nagyon kicsi gyerekek és vese- vagy májkárosodott betegek esetében nem is javasolják a készítmények használatát, de az ő panaszaikat is enyhíthetik a zuzmó és mályva kivonatából készült termékek.

Forrás: Daily Mail Online

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: