A zuzmó hihetetlen hatása

Az általánosan alkalmazott paracetamoltartalmú fájdalomcsillapítók helyett az izlandi zuzmó és a fehérmályva is enyhítheti a torokfájás kellemetlen tüneteit.

A torokfájás kezelésére számos természetes módszer ismert a kamillából vagy zsályából készült gyógyteától a sós vizes öblögetésig. Kevesebb szó esik ugyanakkor a moha gyógyhatásairól, pontosabban az izlandi zuzmóéról. A latin nevén Cetraria islandicaként ismert növény igen gazdag kalciumban, káliumban, foszforban, jódban, illetve különböző vitaminokban. Hatóanyagai nyugtató, regeneráló hatást fejtenek ki az irritált nyálkahártya felületén.

Természetes módszerekkel a torokfájás ellen A torokfájás nagyon sokféle: lehet szúró, kaparó, érezhetünk gombócot a torkunkban, vagy erősödhet nyelésre. Néhány házi praktikával azonban felvehetjük ellene a harcot: ezeket az alábbi cikkünkben gyűjtöttük össze!

Évszázadok óta használják

A népi gyógyászat a zuzmót már a 17. században is használta, elsősorban légzőszervi panaszok és tüdőbetegségek kezelésére. Hatásait a közelmúltban is vizsgálták 61 véletlenszerűen kiválasztott betegen, aki az izlandi zuzmó hatóanyagát szedte be: a készítmény a torokfájást és a rekedtséget is hatásosan enyhítette. Még hatásosabb volt úgy, hogy egy másik gyógynövénnyel, a fehérmályvával (más néven orvosi zilizzel) kombinálva használták. A növény gyökeréből készült főzet a köhögés intenzitását és gyakoriságát is csökkentette a betegeknél.

Az izlandi zuzmó a torokfájás tüneteit is enyhítheti
Az izlandi zuzmó a torokfájás tüneteit is enyhítheti

A növények gyógyhatását az Egészségügyi Világszervezet is számon tartja, felmérésük szerint a torokfájással vagy gégegyulladással orvoshoz forduló gyermekek 86 százalékánál a tünetek jelentősen enyhültek a két növény használatát követően. A torokfájás pedig a megfázás egyik leggyakoribb kísérője: a kutatás szerint a gyermekek 81 százalékánál jelentkezik a nátha egyik tüneteként.

Kiválthatná a paracetamolalapú készítményeket

Az ilyen betegségek esetén a tünetek enyhítése érdekében érdemes természetes gyógymódokhoz fordulni. A patikák polcain lévő, torokfájás elleni készítmények nagy részének ugyanis a paracetamol az alapja, melynek túlzott használata komoly egészségügyi problémákat idézhet elő. A paracetamoltartalmú készítmények láz, illetve enyhe és középsúlyos fájdalom csillapítására alkalmasak, túlságosan gyakori használatuk viszont veszélyt jelenthet egyes emberek egészségére.

Normál esetben a paracetamol lebomlik a májban, de nagy dózisban a gyógyszer mérgező vegyületté alakul. Nagyon kicsi gyerekek és vese- vagy májkárosodott betegek esetében nem is javasolják a készítmények használatát, de az ő panaszaikat is enyhíthetik a zuzmó és mályva kivonatából készült termékek.

Forrás: Daily Mail Online

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: