A torokfájás gyakori okai

Az akut torokfájás leggyakrabban csupán ártalmatlan, ám annál kínzóbb tünetként jelentkezik. A kellemetlen panasz mögött számos ok meghúzódhat, íme a leggyakoribbak.

Influenza és nátha

Amint fellép a jellegzetes fájdalom, a legtöbben rögtön megfázásra gyanakodnak, nem is alaptalanul, hiszen a felső légutak vírusos megbetegedése igen gyakori probléma, különösen az év hidegebb hónapjaiban, az első tünetek egyike pedig éppen a torokfájás. Hasonló a helyzet akkor is, ha influenzavírusok támadják meg a szervezetet, ráadásul ezek gyorsabban terjednek egy-egy közösségen belül, így hamar kialakulhatnak helyi járványok. Országos szinten általában január-február környékén indul az influenzaszezon, amely ezt követően hosszú hetekig is kitarthat, és több százezer embert betegíthet meg. Bár a kezelés mind nátha, mind influenza esetén a fellépő tünetek enyhítésére irányul, érdemes megemlíteni, hogy utóbbi betegség ellen minden év novemberétől védőoltás is kérhető, amely a rizikócsoportba tartozók számára ingyenes.

A torokfájás hátterében gyakran valamilyen légúti fertőzés áll
A torokfájás hátterében gyakran valamilyen légútifertőzésáll

Torok- és mandulagyulladás

A garatnyálkahártya és a mandulák gyulladását többféle kórokozó is előidézheti, így vírusok és baktériumok egyaránt, sőt akár gombás fertőzés is kiválthatja a problémát. Különösen a mandulagyulladás lehet kellemetlen, amely általában magas lázzal, hidegrázással kezdődik, a garattájifájdalompedig egészen a fülig kisugározhat. Gyakran Streptococcus fertőzés áll a hátterében, de érdemes megemlíteni, hogy például a köznyelvben csak csókbetegségként emlegetett mononukleózis is társulhat mandulagyulladással. A főként fiatalokat érintő vírusos fertőzésen az emberek 90 százaléka átesik élete során, sokan teljesen észrevétlenül, tünetmentesen. A lehetséges szimptómák között ugyanakkor a torokfájás is szerepel.

Reflux

Milyen szövődményekkel járhat a kezeletlen reflux? Részletek itt.

A nyelőcső és a gyomor közötti átjárást egy körkörösen futó záróizom szabályozza, amely optimális esetben csak akkor nyílik meg, amikor a lenyelt falatokat engedi lefelé haladni. Előfordulhat azonban, hogy a hasűri nyomás emelkedése vagy az izom gyengesége miatt a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe. A savas refluxátum kellemetlen tüneteket, a nyálkahártya gyulladását, végső esetben akár szervi elváltozásokat is előidézhet. Mindez a tünetek terén gyakori gyomorégéssel és a szegycsont mögött fellépő égő érzéssel, valamint egészen a szájüreg hátsó részéig hatoló savas felböfögéssel jár. A gyomorsav okozta irritáció olyan légúti tüneteket is előidézhet, mint a rekedtség, a köhögés és a gombócérzés a torokban. Az esetek mintegy felében ráadásul krónikus garat- és gégegyulladás is kialakul.

Lelki okok - és a fagylalt

Nem csupán a refluxos felböfögés okozhat kémiai irritációt a torokban, valójában számos vegyi anyag lenyelése miatt begyulladhat a nyálkahártya. Sőt fizikai behatásokra is reagálhat ekképpen a szervezet, így például a testhőmérséklettől jelentősen eltérő hőhatásokra, mint amilyen egy hűtött, jeges ital a nagy nyári hőségben. Ugyancsak fájdalmas gombócérzéssel járhat a pszichés feszültség, amely során a nyaki és a gégeizmok fokozott tónusa váltja ki a kellemetlen toroktáji érzést.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)