A krákogás okai

A krákogás legtöbbször azért alakul ki, mert valami irritálja a garatot vagy a légutakat. Egyes embereknél azonban berögződött rossz szokás csupán.

Krákogni legtöbbször időszakosan, valamilyen betegség miatt szoktunk, egyeseknél azonban hosszú idő múlva sem múlik a kellemetlen panasz. Ha a krákogás hónapokig állandósul, mindenképpen javasolt felkeresni az orvost, mert akár súlyos betegség is állhat mögötte. Egyeseknél azonban csupán rossz szokásról van szó, amellyel érdemes felhagyni, hiszen a torokköszörülés nem egészséges. Nem beszélve arról, hogy az állandó krákogással környezetünket is zavarhatjuk.

A fulladásos köhögés okai Fulladásos köhögést válthat ki a légutakat elzáró idegen test, de többféle betegség is állhat az ijesztő és sokszor veszélyes tünetek mögött. Okairól és enyhítéséről az alábbi cikkünkben írtunk bővebben.

Rossz szokás, vagy súlyos betegséget jelez?

Leggyakrabban a felső légutakat érintő megbetegedés áll a tünetek mögött. A nátha és a torokgyulladás nemcsak köhögésre ingerel, de a felgyülemlett orrváladék egy része visszacsurog a garat irányába, a beteg pedig krákogással próbálja megtisztítani a területet. A gyulladás enyhülésével torkunkat is kevesebbszer kell köszörülnünk.

Komoly betegség is állhat a krákogás mögött
Komoly betegség is állhat a krákogás mögött

Gyakran krákognak azok is, akik refluxban szenvednek. A betegség alapját a nyelőcső alsó szakaszán elhelyezkedő záróizom működése jelenti, hiszen ez normális esetben csak a nyelőcső felől érkező étel áthaladásakor nyílik ki, reflux esetén viszont hasűri nyomás hatására alulról is átengedi az elfogyasztott tartalmat. Emiatt gyomorsav és egyéb emésztőnedvek kerülnek vissza a nyelőcsőbe, amelynek nyálkahártyáját az eltérő kémhatás miatt irritálják, felmarják, ez pedig krákogásra ingerel.

Ha a panasz mellé nehézlégzés és köhögés is társul, akkor krónikus obstruktív tüdőbetegségre (COPD) kell gyanakodni. A COPD elsősorban a 40 évesnél idősebb dohányosok betegsége, a népesség 4-7 százalékát, súlyos formája pedig 0,5 százalékát érinti. A betegség jelenleg nem gyógyítható, a fulladást és a légszomjat azonban számos készítmény enyhítheti.

A rendszeres dohányzás és alkoholfogyasztás miatt szintén gyakoribbá válhat a krákogás, ezek ugyanis hosszú távon károsítják a gége nyálkahártyáját. Azoknál is gyakrabban jelentkezik a panasz, akik rendszeresen poros környezetben dolgoznak. Bizonyos esetben pedig semmilyen külső hatás vagy szervi probléma nem áll a panaszok mögött, és a krákogás valóban egyszerűen csak rossz szokás. Az adott személy például így szeretné felhívni a figyelmet saját magára, vagy a beszélgetéseket szakítja meg ezzel, hogy időt nyerjen a válaszadásra. Jellemzően a stresszes életmódot élők veszik fel ezt a kellemetlen szokást.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: