Újabb aggasztó hír az üdítőkről

Bár a diétás italok egészségesebbnek tűnnek, mint a cukros üdítők és gyümölcslevek, egy új tanulmány szerint nem kedveznek annyira az egészségnek, mint gondolnánk.

Időzített bomba a poharainkban

A diétás üdítők fogyasztása számos egészségügyi kockázattal jár - állapította meg egy új tanulmány, amelyben több mint 81 ezer változó korban lévő adatait elemezték. Mint kiderült, a kalóriacsökkentett italok és a mesterséges édesítőszerek jelentősen megnövelik az agyvérzés és a szívbetegségek kockázatát az idősebb nőknél, valamint csökkenthetik a várható élettartamot is.

diéta, cukor, édesítőszer, stroke
Nagy mennyiségben fogyasztva a diétás italok sem veszélytelenek.Forrás: 123rf

A tanulmány három éven keresztül vizsgálta a résztvevők üdítőfogyasztási szokásait, pontosabban azt, hogy három hónap alatt hány alkalommal fogyasztottak diétás italokat - ideértve mesterséges édesítőszerekkel készült gyümölcsleveket és a csökkentett cukortartalmú üdítőket is.

A tudósok megállapították, hogy azoknál, akik kétnaponta vagy annál gyakrabban ittak édesítőszeres italt, 23 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki stroke, mint azoknál a nőknél, akik csak havonta néhányszor vagy egyáltalán nem fogyasztottak ilyen üdítőket. "Az eredmények jól bizonyítják, hogy nagy mennyiségben fogyasztva a diétás italok sem veszélytelenek" - hangsúlyozta Yasmin Mossavar-Rahmani, a tanulmány vezetője.

A diabétesz és a szívbetegség előszobája

Arra még nincs bizonyíték, hogy konkrétan az üdítők okoznának stroke-ot, de a kutatók folyamatosan vizsgálják a mesterséges édesítőszerek hatásait. Az állatokon végzett tesztek alapján elmondható, hogy az olyan vegyületek, mint a szacharin és az aszpartám ronthatják a szervezet a cukorlebontási képességét, ez pedig cukorbetegséghez, vérkeringési problémákhoz és szívbetegséghez vezethet. Ezeken kívül a bélben lévő baktériumokra is hatással lehetnek a mesterséges édesítőszerek, így még nagyobb eséllyel borul fel a vér glükózszintje .

A stroke okai Stroke során az agy bizonyos területei részlegesen, rosszabb esetben végérvényesen károsodnak. Leggyakoribb oka, ha az agyi erekben valamiféle akadály képződik, ami miatt a szövetek ellátottsága elégtelenné válik. További részletek itt!

Mossavar-Rahmani és csapata azonban további vizsgálatokat tervez, hogy kiderítsék, pontosan mi a kapcsolat a diétás üdítők fogyasztása és a stroke gyakorisága között. Kíváncsiak többek között arra, hogy mit okoznak a kalóriaszegény italok a már szívbetegséggel diagnosztizált nők esetében. De még az is kérdéses, hogy mekkora különbség van a természetes és a mesterséges édesítőszerek kockázati hatásai között, illetve hogy melyik édesítő fogyasztása kötődik a leginkább a szélütés kialakulásához.

Forrás: time.com

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: