Tünetek, amelyek szívrohamot jelezhetnek

Lassú emésztés? Horkolás? Vérző ínyek? Zavaró, de nem nagy egészségügyi problémák - gondolja az átlag ember, holott mindegyik a szívroham egyik tünete lehet. Ismerjük fel ezeket a tüneteket!

Szexuális működési zavarok

Sokan gondolják úgy, hogy a hálószobai gondok a nemi szervek vagy az agy problémáira vezethetők vissza. Férfiaknál azonban artériás betegségeket is jelezhetnek - ugyanis ha például egy férfi artériáiban plakkok gyülemlenek fel, nehezebben fogja elérni az erekciót.

A nők sincsenek biztonságban: a libidózuhanás ugyanis egy menopauza utáni állapotot jelez, azt pedig számos kutatásból tudjuk, hogy ebben az életkorban egyre több az olyan kockázati tényező, ami szívrohamot idézhet elő. Maga a klimax persze nem okoz szív- és érrendszeri panaszokat, de egyes szívegészségügyi kockázatok - a vérnyomás vagy a koleszterinszint változásai - ebben a szakaszban jelentkeznek.

Összekeverhető tünetek: szívroham vagy gyomorégés? A mellkasifájdalomaz egyik leggyakoribb, de szívroham vagy "csak" súlyos gyomorégésről van szó? Egy kis segítség a valódi baj felismeréséhez. Kattintson!

Horkolás vagy alvási apnoé

Igencsak zavaró lehet egy horkoló ember mellett aludni, azaz próbálkozni az alvással. Nagyobb gondot jelenthet azonban az, hogy a horkolás a szívbaj előjele lehet. A horkolás ugyanis az alvási apnoé - azaz azalvásközbeni légzéskihagyás - egyik gyakori tünete; mindez pedig számos fiziológiai változással jár együtt, amelyek fokozza mind a szívroham, mind pedig a stroke kockázatát. A horkolás emellett jelezhet pitvari fibrillációt is - ez egy olyan gyors és szabálytalan szívverés, amelyet a rossz vérellátás okoz. Az alvási apnoé észlelése és kezelése tehát csökkenti a szívproblémák esélyét is.

Vérző, fájó vagy feldagadt íny

Gondolta volna, hogy az ínyproblémáknak köze lehet a szívbajhoz? A periodontitisz nevű súlyos ínyfertőzés például nemcsak az ínnyel bánik el, hanem leépítheti az állkapocscsontot és az egész testre kiterjedő gyulladást okozhat, amely érelmeszesedéses szívbajhoz és szívrohamhoz vezethet.

Nyak- és vállhúzódások, fájdalmak

Egy szívroham során sokan érezheti úgy, mintha egy elefánt ülne a mellkasukon, míg mások a karjaikban éreznek szorító érzést. A szívroham "klasszikus" tüneteinek számítanak, azonban nem mindenki tapasztal ilyeneket. Sokan ehelyett diszkomfort érzésről, nyak-, állkapocs- vagy vállkörnyéki fájdalomról vagy nyomásról számolnak be.

A horkolás is a szívroham előrejelzője lehet

A horkolás is a szívroham előrejelzője lehet

Felpuffadt lábak és lábfejek

A lábak és a lábfejek számos ok miatt megduzzadhatnak: a magas hőmérséklet is lehet kiváltó ok, de egyes esetekben pangásos szívelégtelenségre utalhat. Ez kifejezetten igaz akkor, amikor az érintett nemcsak mozgás, de még pihenés közben is kapkodja a levegőt. Jó ha tudjuk, a lábak duzzadása vagy puffadás csak akkor jelezhet egészségügyi problémát, ha rendszeresen előfordul, és és tartósan fennáll.

Emésztési problémák vagy gyomorégés

Mindkét probléma elég gyakori és ritkán jelent komoly bajt. Bizonyos esetekben az égő vagy fájó érzés a gyomrunk felső részében tapasztalt égő vagy fájó érzés szívproblémákat vagy szívrohamot jelezhet. Ha ehhez hányinger, izzadás, légzési elégtelenség,szédülésvagy csuklás társul, akkor azonnal forduljunk orvoshoz.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)