Trombózis: rendkívül veszélyes betegség

Kétszer több ember veszíti életét Európában trombózisban, mint AIDS-ben, mell- és prosztatarákban, illetve közlekedési balesetben együttvéve. A trombózis világnapján tanácsokat adtak, hogy kerülhető el a a baj.

A trombózis az erekben keletkező vérrög, amely az ereket elzárva keringési zavart okoz. Bármilyen életkorban előfordulhat, bárkit érinthet, ráadásul rendkívül veszélyes betegség: a világon minden negyedik ember halálát trombózis okozza, hiszen a szív- és érrendszeri halálozás három leggyakoribb formájának - szívroham , stroke, vénás tromboembólia - kiváltó oka.

Keringési zavart okoz a vénás tromboembólia

A vénás tromboembólia (VTE) a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia együttes elnevezése. Leggyakrabban a lábszár vagy a comb ereiben jelentkezik, ezért az alsó végtag fájdalmával jár. Sajnos tünetmentes is lehet, ami később szövődményeket okozhat. Tüdőembóliáról akkor beszélünk, ha a vénában keletkező vérrög egy része leválik, a tüdőbe jutva pedig elzárja az ereit vagy fő erét. Fulladással, légszomjjal járó, életet veszélyeztető állapot, amely hirtelen lép fel és azonnali kórházi kezelést igényel.

trombozis
Nagyon gyakori betegség, mégis keveset tudunk a trombózisról

Több tízezer trombózis évente

Európában évente 700 ezer mélyvénás trombózis és 400 ezer tüdőembólia történik. Hazánkban évente 10-20 ezer vénás trombózis következik be, melynek jelentős részét a betegek fel sem ismerik, és nem jelentkeznek orvosuknál. Pedig a kezeletlen és megelőzésben sem részesített betegek egyharmadánál halálos kimenetelű a betegség, ugyancsak egyharmaduknál súlyos szövődmények lépnek fel, harmaduknál pedig a trombózis megismétlődik 10 éven belül.

Bár rettegett betegségről van szó, a közvélemény keveset tud a VTE-ről és kockázatairól. 2014-ben a Nemzetközi Trombózis és Hemostasis Társaság (ISTH) október 13-át a trombózis világnapjának nyilvánította. A világnap célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét arra, mi vezethet a trombózishoz, hogyan lehet megelőzni, diagnosztizálni és kezelni.

A szülés körüli anyákat is veszélyezteti

A trombózis világnapján a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság (MTHT) és a Sanofi kezdeményezésére kerekasztalbeszélgetés keretében vitatták meg a betegség szakértői és érintettjei, hogyan lehet felhívni a széles közvélemény figyelmét a trombózisra annak érdekében, hogy minél nagyobb számban megelőzhető legyen a betegség. "Ma már a szülés körüli anyai halálozás vezető okozója nem a vérmérgezés vagy az elvérzés, hanem a VTE. Ez azért is sajnálatos, mert ez a 'halálos betegség' megelőzhető, és körültekintő orvosi ellátás esetén csaknem minden esetben elkerülhető. Ezért is fontos a 6-12 szeres tromboembóliás kockázatot viselő anyáknál a tromboembóliás események megelőzése. A hazai ellátószervek a megelőzés érdekében sokat tettek, de a statisztikai adatok szerint nem eleget" - mondta el Prof. Dr. Horváth Boldizsár szülész-nőgyógyász szakorvos.

Jól megelőzhető és kezelhető

A tromboembólia a XXI. században népbetegségnek számít Dr. Pfliegler György, az MTHT vezetőségi tagja szerint. "A trombózisok számos alakban jelenhetnek meg a szívinfarktustól a vénás tromboembólián és a szélütésen (stroke) át a kiserek elzáródásáig. Szerencsére a tromboembólia jól megelőzhető és gyógyítható kórkép, hiszen az alvadásgátló készítmények széles tárháza áll rendelkezésre. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a társadalom minél szélesebb rétege legyen tisztában a betegség kockázati tényezőivel, tüneteivel, ezáltal növelve a megelőzés, a korai felismerés és a hatékony gyógyítás esélyeit" - magyarázta az MTHT vezetőségi tagja.

A VTE veszélyességére és az előfordulás gyakoriságára, a várható korai és késői szövődmények súlyosságára, a szövődmények egyénre és társadalomra gyakorolt pszichés, gazdasági és szociális következményeire Dr. Varga Eszter angiológus szakorvos hívta fel a figyelmet. "Megelőzés nélkül harmincszor gyakoribb az előfordulásuk és súlyosabb a kimenetelük. Ma már korszerű eszközök állnak a specialisták rendelkezésére, hogy fájdalommentes vizsgálattal kiszűrjék a trombózisra hajlamos egyéneket, másrészt a gyógyszeres kezelés folyamatos fejlődése révén megfelelő időben elkezdjék és kellő ideig folytassák a már kialakult trombózis kezelését a kiújulások, valamint a korai és a kései szövődmények kialakulásának kivédésére."

A Sanofi orvosigazgatója, Dr. Stella Péter elárulta, hogy vezető trombózisellenes készítmény gyártójaként úgy gondolják, felelősséggel tartoznak a lakosság tájékozottságának növeléséért, ezért hozták létre a Magyar Trombózis és Haemostasis Társasággal közösen a magyar Trombózis Világnap kampányt. "Nagyon fontosnak tartjuk a lakosság edukációját, ezért idén olyan vizuális kampányelemekkel készültünk, amelyek a laikusok számára segítik megérteni a betegség kialakulását és kezelésének lehetőségeit. A kampány keretében edukációs plakátokat helyezünk ki háziorvosi rendelőkbe, illetve elkészült egy kisfilm 'Bárki lehet érintett' címmel, amelyben trombózison átesett betegek mesélnek a velük történtekről, rávilágítva, hogy kiket is érinthet a probléma, milyen élethelyzetekben fordulhat elő."

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +23 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható. Záporok, zivatarok szórványosan előfordulhatnak: főleg a Dunántúl keleti felén, a középső országrészben, valamint az Északi-középhegység, Észak-Alföld tágabb térségében számíthatunk rájuk. A zivatarokhoz elsősorban viharos széllökés és felhőszakadás társulhat, egy-egy hevesebb cella is lehet. A déli, délkeleti, a Dunántúl északnyugati részén az északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. Késő este 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. Zivatarok, felhőszakadás, fülledt levegő, 42 fok és extrém UV sugárzás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra