Sok szívbeteg életét mentheti meg egy új fejlesztés

Szívsebészeti nagyműtéten frissen átesett, illetve előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő betegek kezeléséhez is használható eszközökkel gazdagodik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) klinikai központja.

Csúcskategóriás szívultrahang-készülék érkezik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) klinikai központjának kardiológiai szakambulanciájára. Ez főként a betegek gyors és pontos kivizsgálásában segít majd, de jelentős szerepet kap az orvostanhallgatók és a szakorvosjelöltek képzésében is – ismertette Cziráki Attila, a szívgyógyászati klinika igazgatója.

szívbetegek, szívultrahang
Sok szívbeteg életét mentheti meg egy új fejlesztés. Fotó: Getty Images

Monitorozás, akár távolról is

Az intézményegységbe kerülő gépek az infarktuson vagy szívsebészeti nagyműtéten frissen átesett, valamint előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelését segítik majd. Az eszközökkel az életfunkciók folyamatos – akár távolról történő – monitorozását végezhetik el – mondta el Tóth Kálmán, a belgyógyászati klinika igazgatója, a projekt szakmai vezetője.

A 300 millió forintos európai uniós forrás segítségével, várhatóan 2023 második felében megvalósuló fejlesztés hozzájárulhat a dél-dunántúli régióban a szív- és érrendszeri okból bekövetkező halálesetek csökkenéséhez. Emellett hozzájárulhat a poszt-COVID-szindrómás kardiológiai betegek hatékony kezeléséhez is.

A pécsi szívgyógyászati klinikán, Baranya, Tolna, Somogy megye regionális kardiológiai és szívsebészeti centrumában évente átlagosan 7500 fekvőbeteget látnak el. A kardiológiai szakambulancián évente 47 ezer vizsgálatot végeznek el, míg a belgyógyászati klinika kardiológiai tanszékén tavaly mintegy 4500 járóbeteget és több mint 1000 fekvőbeteget gyógyítottak.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: