Sok szívbeteg életét mentheti meg egy új fejlesztés

Szívsebészeti nagyműtéten frissen átesett, illetve előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő betegek kezeléséhez is használható eszközökkel gazdagodik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) klinikai központja.

Csúcskategóriás szívultrahang-készülék érkezik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) klinikai központjának kardiológiai szakambulanciájára. Ez főként a betegek gyors és pontos kivizsgálásában segít majd, de jelentős szerepet kap az orvostanhallgatók és a szakorvosjelöltek képzésében is – ismertette Cziráki Attila, a szívgyógyászati klinika igazgatója.

szívbetegek, szívultrahang
Sok szívbeteg életét mentheti meg egy új fejlesztés. Fotó: Getty Images

Monitorozás, akár távolról is

Az intézményegységbe kerülő gépek az infarktuson vagy szívsebészeti nagyműtéten frissen átesett, valamint előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelését segítik majd. Az eszközökkel az életfunkciók folyamatos – akár távolról történő – monitorozását végezhetik el – mondta el Tóth Kálmán, a belgyógyászati klinika igazgatója, a projekt szakmai vezetője.

A 300 millió forintos európai uniós forrás segítségével, várhatóan 2023 második felében megvalósuló fejlesztés hozzájárulhat a dél-dunántúli régióban a szív- és érrendszeri okból bekövetkező halálesetek csökkenéséhez. Emellett hozzájárulhat a poszt-COVID-szindrómás kardiológiai betegek hatékony kezeléséhez is.

A pécsi szívgyógyászati klinikán, Baranya, Tolna, Somogy megye regionális kardiológiai és szívsebészeti centrumában évente átlagosan 7500 fekvőbeteget látnak el. A kardiológiai szakambulancián évente 47 ezer vizsgálatot végeznek el, míg a belgyógyászati klinika kardiológiai tanszékén tavaly mintegy 4500 járóbeteget és több mint 1000 fekvőbeteget gyógyítottak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Panangin reklámfilm (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A Dunántúl nyugati és déli részein fordulhatnak elő kevésbé felhős, derült tájak, másutt viszont erősen felhős vagy borult marad az idő. A Duna vonalában és attól keletre több helyen számíthatunk esőre, záporra. A hegyekben havas eső zápor, hózápor sem kizárt. Az északi, északkeleti szél a Dunántúl északi felén és az északkeleti megyékben élénk marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 6 fok között alakul, de a kevésbé felhős és szélárnyékos dunántúli tájakon gyenge fagy sem kizárt. Vasárnap napközben hidegfronti hatás érvényesül, ami miatt sokaknál jelentkezhetnek kellemetlen panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra