PTS: megelőzni könnyebb, mint kezelni

A poszttrombotikus szindróma (PTS) a mélyvénás trombózis egyik gyakori szövődménye, amely nemcsak újabb trombózisok melegágya, hanem az érintett végtag fájdalmának oka is.

A trombózis súlyos szövődményének megelőzése jóval egyszerűbb, mint a kezelése. Az állapot elkerüléséhez Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája ad tanácsokat.

A PTS a mélyvénás trombózis egyik gyakori szövődménye. Fotó: iStock
A PTS a mélyvénás trombózis egyik gyakori szövődménye. Fotó: iStock

Mi a PTS?

A vénás keringés károsodásának jeleiről korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

Mélyvénás trombózis után nagyon fontos az állapot akut és krónikus terápiája. Ez utóbbi a szövődmények elkerülése miatt is jelentős, az állapot ugyanis megfelelő kezelés nélkül nagy eséllyel 10 éven belül poszttrombotikus szindrómát (PTS) von maga után. Ez lényegében egy krónikus vénás keringési zavar, amely annak következménye, hogy a trombózis okát nem sikerült megszüntetni. Ha a tönkrement vénabillentyűk ott maradnak, akkor vénásrefluxés vénás hipertónia lép fel, amely az apróbb erek megrepedését okozhatja. Ekkor az adott terület vérellátása romlik, amely fájdalomban, ödémában, visszértágulatokban, a bőr elszíneződésében, esetleg fekélyben nyilvánul meg. A PTS esetén ráadásul újabb trombózisok veszélye is fennáll.

Elkerülni könnyebb, mint kezelni

Az állapot kezelése igen időigényes, nehézkes és költséges - főleg akkor, ha már súlyosfekélyis kialakult. Épp ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre. A PTS elkerülésének leghatékonyabb módszere a megfelelő és kellő ideig tartó véralvadásgátlás - a betegnek gyakran élete végéig szednie kell ezeket a készítményeket. Ezen kívül szükség lehet még kompressziós terápiára is, hogy javuljon a keringés. E célból rugalmas pólya, valamint kellő erősségű kompressziós harisnya használható.

A betegnek a trombózis után fokozottan ügyelnie kell az életmódjára, a túlsúly leadására, a kellő mennyiségű folyadék bevitelére és lábának tisztán tartására is. Ajánlott továbbá abbahagyni a dohányzást. Fontos még a rendszeres testmozgás is, hiszen ekkor nem csak a súlyfeleslegtől szabadulhat meg az illető, hanem a keringésére is igen jótékony hatást gyakorol.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: