Okostapasz, amely előrejelzi a stroke-ot

A bőrre ragasztható rugalmas eszköz ultrahang segítségével folyamatosan nyomon követi keringési rendszerünk működését.

Hogyan zajlik a szív ultrahangos vizsgálata? Részletek itt.

Egy átlagos háziorvosi vizit során nincs lehetőség echokardiográfiai, szívultrahangos vizsgálatra, ám emiatt esetleg nem derül fény egy komolyabb betegségre. Amennyiben már van panaszunk, a háziorvostól kapott beutalóval a szakrendelőt kell felkeresnünk, hiszen ott áll csak rendelkezésre megfelelő szakember és felszerelés. De még így sem biztos, hogy elsőre sikerül kideríteni a probléma okát. Amerikai és dél-koreai kutatók fejlesztésének köszönhetően nemsokára bélyeg méretű, bőrre ragasztható rugalmas tapasz monitorozza egészségi állapotunkat akár a nap 24 órájában, és időben figyelmeztet, ha veszélyt észlel.

Akár az első tünetek megjelenése előtt már jelezheti a stroke-ot egy új okostapasz
Akár az első tünetek megjelenése előtt már jelezheti a stroke-ot egy új okostapasz. Fotó: Nature Biomedical Engineering

Nagy mélységben is detektálja az eltéréseket

Rendkívül fontos annak ismerete, hogy szívciklusonként milyen a véráram sebessége és mennyisége. Ebből többféle kardiovaszkuláris betegségre lehet következtetni: vérrögre, szívbillentyű-problémára, elégtelen végtagi keringésre vagy akár stroke-hoz vezető artériás elzáródásra is. Mint azt az egyetem közleménye írja, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetemen (UC San Diego) kifejlesztett ultrahangos tapasz folyamatosan figyeli a véráramot, a vérnyomást és a szívfunkciót. Ezáltal lehetővé válik az egészen korai jelek felismerése.

A tapaszt a mellkason vagy a nyakon lehet viselni. Különlegessége, hogy akár 14 centiméteres mélységből képes észlelni és mérni a kardiovaszkuláris jeleket, méghozzá nem invazív módon. Az eszköz kiemelkedő pontossággal végzi a méréseket. "Ez a viselhető eszköz átfogó és részletgazdag képet nyújt arról, hogy mi zajlik az olyan kritikus jelentőségű szervekben, mint a szív vagy az agy. S mindezt a bőr felszínéről teszi" - mutatott rá Sheng Xu, a UC San Diego nanomérnöki professzora.

Bőrfelszíni eszközökkel eddig nagyon nehéz volt pontos jeleket észlelni ilyen mélységből, márpedig a létfontosságú szervek abban a zónában helyezkednek el. A tapasz ráadásul nemcsak az alatta elhelyezkedő területet tudja megfigyelni, hanem az ultrahang eltérő szögekben lefelé és oldalirányba is irányítható. Ez rendkívüli tulajdonság, amire a korábbi eszközök nem képesek.

Számítógéppel irányítható ultrahanghullámok

Maga a tapasz egy bőrre ragasztható vékony és rugalmas műanyagfilm (polimer), amelyben 12x12-es hálóban milliméteres nagyságú ultrahangos jelátalakítók helyezkednek el. Ezeket számítógéppel akár egyesével is irányítani lehet - ennek az ultrahangos fázisvezérlésnek köszönhetően a tapasz mélyebbre és nagyobb szögben "lát".

Amikor elektromosság halad át a jelátalakítókon, azok rezegni kezdenek és ultrahanghullámokat bocsátanak ki, amik a bőrön keresztül behatolnak a mélyebb szövetekbe. Ha az ultrahanghullámok elérnek egy nagyobb eret, visszaverődnek az abban áramló vörösvértestekről, csakhogy azok mozgásának hatására megváltozik a hullámok visszaverődése: ez a Doppler-effektus. Az eltérést rögzíti a tapasz, és ennek alapján lehetővé válik a képalkotás a véráramról, akárcsak mozgókép készítése a szívről.

Új távlatokat nyit az egészségügyi ellátásban

Az új tapaszt rendkívül egyszerű használni: felragasztjuk, utána pedig megnézzük a jeleket a számítógépen. Az adatrögzítéshez nincs szükség szakképzettségre, nem jelent megterhelést sem az egészségügyi dolgozók, sem a páciens számára. A jövőben akár folyamatos otthoni monitorozásra is lehetőséget ad, és az eredményeket az interneten keresztül távértékeléssel is elemezheti a szakorvos.

A tapasz a klinikai kísérletekben ugyanolyan jól bizonyított, mint egy hagyományos ultrahangos készülék. Pontosan rögzítette a vér áramlását az olyan nagy erekben, mint a nyaki artéria, amely az agy vérellátásáért felelős. Azzal, hogy lehetségessé válik a nyaki artéria véráramának megfigyelése, jóval az első tünetek megjelenése előtt kiszűrhetővé válnak a stroke miatt fenyegetett betegek. Jelenleg a tapasz továbbfejlesztése zajlik, hogy saját áramforrásból és vezeték nélküli adattovábbítással is működjön. Eddigi eredményeikről a kutatók a Nature Biomedical Engineering című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban számoltak be.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)