Laborérték, amely súlyos betegségeket jelez előre

Egy vérből kimutatható hormon szintje árulkodó lehet fiatal férfiaknál, hogy későbbi életkorukban mekkora valószínűséggel alakulnak ki náluk különféle krónikus megbetegedések – állítják brit kutatók.

„Kulcsfontosságú, hogy megértsük, egyes emberek miért hajlamosabbak a korral összefüggő betegségekre, mint mások. Ezáltal ugyanis módot találhatunk arra, hogy ne csupán hosszú életet biztosítsunk az érintettek számára, de egészséges életet is, ahogy öregszenek” – idézi Ravinder Anand-Ivell professzort a Nottinghami Egyetem közleménye. A kutató szerint nagy előrelépést hozhat a területen legújabb tanulmányuk, amelyben bemutatják, hogy férfiak esetében egy hormon szintjének meghatározása akár már fiatalkorban hasznos támpontot nyújthat ahhoz, hogy feltárják, kik tartoznak kockázati csoportba későbbi krónikus megbetegedések szempontjából, legyen szó akár csontritkulásról, merevedési zavarokról, cukorbetegségről vagy szív- és érrendszeri kórképekről.

lalborvizsgálat, vérminta
Egy egyszerű vérvizsgálat segíthet megmondani, mennyire lesznek fogékonyak a betegségekre idősen a férfiak. Fotó: Getty Images

Állandó hormonszint mutathat utat

Ez a hormon, az ISNL3 egyike az inzulinszerű peptideknek. Hasonlóan a tesztoszteronhoz ez is a herékben termelődik a férfiak szervezetében. Ellentétben azonban a tesztoszteronnal, amelynek szintje folyamatosan változik az élet során, az ISNL3 szintje hosszú távon is viszonylag állandó a pubertástól kezdve. Magyarán akinek fiatal korában alacsony az ISNL3-szintje, annak idősen is alacsony marad, míg akinek magas, annak később is magas lesz. Legalábbis ezt mutatták ki Ravinder Anand-Ivell és munkatársai egy háromezer európai férfi bevonásával készült kutatás során. A résztvevőktől két alkalommal vettek vért négy év különbséggel, abból kimutatva az ISNL3 szintjét.

Mivel pedig az alacsony ISNL3-szint többféle korral összefüggő betegség kialakulásának emelkedett kockázatával is kapcsolatba hozható, a nottinghami kutatók felfedezése komoly potenciált tár fel. Ha ugyanis egy fiatal férfinek alacsony a hormonszintje, úgy valószínűsítető, hogy a kor előrehaladtával fogékonyabb lesz az említett megbetegedésekre, ennélfogva érdemes jobban odafigyelnie a megelőzési lehetőségekre. „Felfedezésünk fontos lépés, amely nemcsak ahhoz mutat utat, hogy hogyan segítsünk az embereknek egyénileg, de ahhoz is, hogy hogyan enyhítsük az egészségügyi ellátási krízist, amellyel társadalmi szinten kell szembenéznünk” – hangsúlyozta Ravinder Anand-Ivell.

A tanulmány a Frontiers in Endocrinology című tudományos folyóiratban jelent meg. Richard Ivell professzor, a tanulmány első szerzője elmondta, most, hogy már ismerik az ISNL3 szintjének jelentőségét a betegség-előrejelzésben, azt tervezik kutatni, hogy milyen tényezők befolyásolják azt. A meglévő kutatási eredmények arra utalnak, hogy a táplálkozás a korai életévekben mindenképpen fontos szerepet játszik, de számos egyéb tényezőnek is kihatással lehet a hormon szintjére, beleértve például genetikai adottságokat és különféle környezeti hatásokat egyaránt.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: