Az energiaital így hat a szívre

A plusz energiát ígérő élelmiszerek manapság nagyon népszerűek, az energiaszeletek mellett számtalan fajtájú és ízesítésű energiaital közül is választhatunk. De vajon hogyan hat a szívünkre, ha gyakran fogyasztjuk ezeket?

Az energiaitalok élettani hatásait vizsgálták egy új amerikai tanulmány. A kísérletbe egészséges fiatal felnőtteket vontak be, akik kétféle energiaitalból, illetve koffein- és stimulánsmentes "placebo" folyadékból fogyasztottak el egy-egy liternyit. Az italokat egy órás időintervallumon belül itták meg három különböző napon, és az egyes alkalmak között hat nap szünetet tartottak.

energiaital, koffein, ginzeng, szívműködés, szív- és érrendszeri betegség
Már egyetlen doboz energiaital is károsíthatja az ereket. Fotó: 123rf

Kockázatos a gyakori fogyasztás

Az eredmények szerint az energiaitalok befolyásolták a résztvevők szívének elektromos aktivitását, valamint megemelték a vérnyomásukat is. A szívműködést befolyásoló hatások - amelyek a szívkamrák összehúzódását érintették - enyhék voltak, ám szívprobléma vagy egyes gyógyszerek rendszeres szedése esetén megemelkedett kockázattal járhat az energiaitalok fogyasztása - vélik a kutatók.

Egy korábbi kutatás az energiaitalokat olyan egészségügyi problémákkal hozta összefüggésbe, mint a megemelkedett vérnyomás, szabálytalan szívverés, görcsök, a stroke és a szívroham. Egy másik tanulmány szerint pedig az egészséges fiatal felnőttek esetében már egyetlen doboz energiaital is károsíthatja az ereket. Az energiaitalokkal az az egyik probléma, hogy gyakran tartalmaznak koffeint, miközben más stimulánsok, például ginzeng vagy guarana is vannak bennük. A növények és a koffein szinergikus interakcióba léphetnek, tehát felerősítik egymás hatásait.

A Nielsen kiskereskedelmi indexe szerint a 2017. április és 2018. március közötti időszakban 44 millió liternyi energiaital fogyott el Magyarországon. Az adatok szerint különösen a kora nyári, illetve nyári hónapokban nagy a kereslet az ilyen jellegű italok iránt.

Éppen ezért a szakemberek életkortól vagy egészségi állapottól függetlenül senkinek sem javasolják az energiaitalok fogyasztását . A szervezetre gyakorolt kedvezőtlen hatásuk mellett ugyanis elkendőzik a fáradtság tüneteit, így akár veszélyes mértékben is túlhajszolhatjuk a szervezetet.

Hogy legyen elég energiánk?

Az energiaszintünk függ attól, hogy mennyit alszunk , mit eszünk, mennyire vagyunk hidratáltak, hogyan kezeljük a stresszt, illetve mennyire vagyunk aktívak fizikailag. Ha ezekben a faktorokban akár csak kis mértékű eltérés is mutatkozik a megszokotthoz képest, az kihatással van az energiaszintünkre.

Ha úgy érezzük, hogy nincs elég energiánk, akkor jó első lépés lehet, ha valamennyivel megpróbáljuk megnövelni az alvásidőnket - már napi plusz 30 percnek is érezhető hatásai lehetnek. Érdemes arra is figyelni, hogy az étrendünkben minél kevesebb feldolgozott és minél több friss élelmiszer legyen, mert ez is energizál.

Ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására is. A legjobb, ha sima vizet iszunk, naponta minimum 2 litert. A dehidratáltság egyik jellemző tünete ugyanis a fáradtságérzet. Ha stresszes az életmódunk, akkor találjuk meg a módját annak, hogy rendszeresen relaxáljunk. Ezen kívül iktassuk be a napirendünkbe a rendszeres mozgást, és lehetőleg minél gyakrabban a szabadban, friss levegőn végezzük el a gyakorlatokat. Ha csak napi 15-20 perc tempós sétára van időnk, már az is rengeteget számít.

Ha még ezek után is úgy érezzük, hogy extra energiára van szükségünk, akkor érdemes energiaital helyett kipróbálni a zöld teát vagy a matchát. Az ezekben lévő l-theanin anélkül pörget fel, hogy utána hirtelen energiacsökkenést tapasztalnánk. Fontos, hogy lefekvés előtt 4-6 órával már ne igyunk semmit, amiben koffein van.

Energiaitalok helyett igyunk egy nagy pohár vizet, valamint együnk valamit, amiből a szervezetünk energiát nyer - például almát mogyoróvajjal vagy zöldségeket humusszal. A cukros, finomított széndhidrátokat tartalmazó élelmiszereket inkább kerüljük. Ha ezekre odafigyelünk, az energiaháztartásunk rövid időn belül egyensúlyba kerül, és nem lesz szükségünk arra, hogy különféle stimuláló italokat fogyasszunk.

Forrás: care2.com

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: