Agyvérzést okoz a passzív dohányzás

Az agyvérzés kockázata nemcsak a dohányos, hanem a vele egy háztartásban élők esetében is magasabb, hiszen ugyanazt a levegőt lélegzik be - állapította meg egy amerikai tanulmány.

Akik agyvérzésen estek át, de sosem cigarettáztak, majdnem 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel voltak kitéve a passzív dohányzás ártalmainak, mint azok, akiknek nem volt agyvérzésük - állapították meg a kutatók.

agy CT
CT-felvétel az agyról. Nem bírja a füstöt

A vizsgálatok során majdnem 28 ezer, olyan 18 évnél idősebb ember adatait tanulmányozták, akik sosem dohányoztak. Arra a kérdésre kellett többek között választ adniuk, hogy a lakásban, ahol élnek, cigarettázik, szivarozik vagy pipázik-e valaki. Megmérték, mennyi füstnek voltak kitéve a válaszadók, méghozzá azzal, hogy a vérvizsgálatkor a nikotin egyik bomlástermékének koncentrációját keresték. Figyelembe vettek más tényezőket is, amelyek befolyásolhatták az agyvérzés vagy a passzív dohányzás kockázatát, így a származást, a nemet, az iskolázottságot és a jövedelmet is.

Mások füstölésétől a leginkább olyan afroamerikai férfiak voltak érintettek, akik sok alkoholt fogyasztottak, volt már szívrohamuk és szegénységben éltek. Az 1999 és 2012 között vizsgált, nagy mennyiségű füstnek kitett résztvevők között 46 százalékkal volt valószínűbb, hogy agyvérzésen estek át, mint azok között, akik alig vagy egyáltalán nem lélegeztek be dohányfüstöt.

A stroke az agy körülírt területeinek hirtelen kialakuló, átmenetileg fennálló vagy kedvezőtlen esetben véglegessé váló funkciókárosodása. Megelőzhető-e, ha felismerjük a figyelmeztető jeleket? Részletek!

A tanulmány másik fő megállapítása szerint az agyvérzésen átesett passzív dohányosok kétszer olyan nagy valószínűséggel halnak korai halált bármely más okból, mint azok, akik nem voltak kénytelenek füstöt belélegezni.

Forrás: MTI, Index.hu

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)