A trombózis legveszélyesebb szövődményei

A mélyvénás trombózis a fokozott véralvadás miatt keletkező vérrögöktől alakul ki, amely lábdagadással, kékes-lilás elszíneződéssel és fájdalommal járhat. Az állapot akut ellátása kórházi beavatkozást igényel, ezt követően pedig fontos, hogy a beteg pontosan kövesse az orvos utasításait, mert úgy jó eséllyel elkerülhetőek a szövődmények.

A trombózis lehetséges szövődményeiről és azok megelőzéséről Prof. Blaskó György , a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája beszél.

Tüdőembólia

A mélyvénás trombózis legtöbbször az alsó lábszárban alakul ki. Ha a vérrög egésze vagy egy része leszakad, a tüdőbe kerülve tüdőembóliát okoz. Ez a trombózis legsúlyosabb rövidtávú szövődménye: akár életveszélyes is lehet, attól függően, hogy a tüdő melyik artériáját és milyen mértékben zárta el a vérrög. A vérrög oldásával, műtéttel, illetve a végtag kímélésével jó eséllyel megelőzhető a probléma. Ha pedig valakinek még nincs mélyvénás trombózisa, ám a magas rizikójú csoportba tartozik, akkor véralvadásgátló terápiát ajánlanak a szakemberek.

trombózis, mélyvénás trombózis, visszér, ödéma, lábfájdalom, szövődmények, veszély
Ha nem megfelelően kezelik a trombózist, életveszélyes szövődmények alakulhatnak ki. Fotó: 123rf

Poszttrombotikus szindróma (PTS)

A mélyvénás trombózis hosszútávú szövődményei közé tartozik a poszttrombotikus szindróma is. Akkor alakul ki, ha a beteg nem kapja meg a megfelelő terápiát, és az INR - a véralvadás mérésére szolgáló egység - nem a megengedett 2-3-as értékek között mozog. Így a trombózist követő 5-8 éven belül nagy eséllyel fellép a PTS, amely ödémával, visszerekkel, fájdalommal és érzészavarral jár. A PTS jelentősen megnöveli egy újabb trombózis kockázatát, és a rossz vénás keringés miatt akár fekély is képződhet. Hogy ez elkerülhető legyen, a trombózis okának megszűntetése és a keringés helyreállítása a legfontosabb. A szövődmény megelőzésében nagy szerepe van még a meghatározott ideig tartó kompressziós terápiának, az egészséges életmódnak, a fogyásnak (ha szükséges), valamint személyre szabott véralvadásgátló kezelésnek - ismerteti a szakember.

Krónikus pulmonális hipertenzió

Jellemző tünetei:

 • nehézlégzés
 • szédülés, ájulás
 • fáradékonyság
 • elkékült ajkak
 • boka körüli ödéma
 • hasban felszaporodó víz
 • A krónikus pulmonális hipertenzió a fentieknél jóval ritkább szövődmény, ám annál veszélyesebb. Elsősorban a tüdőembólia késői szövődménye is lehet. A pulmonális hipertenzió lényegében a kis vérkör magas vérnyomása. A tüdő artériái a fokozott igénybevételtől egy idő után megvastagszanak és beszűkülnek, ennek kompenzálásaként pedig a szív is fokozott munkára kényszerül. Így előbb-utóbb a szív károsodása is fellép. A tünetek fokozatosan romlanak, és általában halállal végződik az állapot. Hatékony gyógyszeres kezelése még nincs. A végállapot megelőzésére tüdőtranszplantáció indokolt.

  )
  Tiszta levegő (X)

  A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

  Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
  Frontérzékeny lehet!
  Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
  Headache illustration
  Fronthatás: Hidegfront
  Maximum: +30, +40 °C
  Minimum: +16, +24 °C

  Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

  Egészséget befolyásoló hatások: