A szívroham meglepő előjele

Mind nőknél, mind férfiaknál előrejelezhet szívrohamot és egyéb szív-érrendszeri problémákat a főütőér egy szakaszának átmérője - derült ki egy új kutatásból.

Milyen figyelmeztető tünetek előzhetik meg a szívrohamot?

A főütőér, avagy az aorta az emberi test legnagyobb vérere, amely oxigénben gazdag vérrel látja el a szervezetet. Anatómiailag több részre osztható. A mellkason és hastájékon áthaladó szakaszt leszálló aortának nevezzük, ennek felsőbb része az aorta thoracica. A mellkasi aortaszakasz az életkor előrehaladtával növekedik, de méretének és struktúrájának változásai olyan hemodinamikai és biológiai folyamatokat követnek, amelyek szív- és érrendszeri betegségekkel is kapcsolatba hozhatók.

szívroham, szívinfarktus, angina, mellkasi fájdalom
Az aorta átmérője jövőbeli szív-érrendszeri problémákról árulkodhat. Fotó: Getty Images

Mint azt az Észak-amerikai Radiológusok Szövetsége közleménye írja , dr. Maryam Kavousi, a rotterdami Erasmus Orvosi Központ kutatója és munkatársai arra keresték a választ vizsgálataik során, hogy vajon az aorta thoracica belső átmérőjének méretváltozása előrejelezhet-e kardiovaszkuláris megbetegedéseket hosszú távon. Összesen 2178 önkéntest vontak be a kutatásba, akikről 2003 és 2006 között készítettek CT-felvételeket, majd átlagosan kilenc éven keresztül követték nyomon egészségük alakulását. A mellkasi aortaszakasz átmérőjének méretét a résztvevők testtömegindexével ( BMI ) összevetve értékelték.

Mindezek alapján kiderült, hogy az aorta thoracica átmérőjének nagyobb mértékű növekedése és csökkenése egyaránt számottevő összefüggést mutatott olyan súlyos szív-érrendszeri problémákkal, mint akár a stroke vagy a páciensek kardiovaszkuláris eredetű elhalálozása. A kapcsolat mind nők, mind férfiak esetében kimutatható volt. "Eredményeink arra utalnak, hogy a mellkasi aortaszakasz átmérőjének képalkotó diagnosztikai felmérése jövőbeli kardiovaszkuláris betegségek kockázatának előrejelzésére is alkalmas lehet" - mutatott rá dr. Kavousi.

A kutatásról szóló tanulmány a Radiology című tudományos folyóiratban jelent meg. A szerzők szerint felfedezésük megteremtheti a lehetőséget, hogy akár tünetmentes nőknél és férfiaknál is meg lehessen becsülni a későbbi szív-érrendszeri problémák kialakulásának veszélyét, és szükség esetén hatékony prevenciós stratégiát lehessen náluk alkalmazni a súlyos következmények elkerülése érdekében.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég, némi napsütés csak kevés helyen lehet. A hószállingózás, gyenge havazás napközben fokozatosan szűnik. A déli óráktól délnyugat felől csapadékzóna érkezik, amely elsősorban hazánk nyugati felét érintheti. A Dél-Dunántúlon főként eső várható, máshol havas eső, majd egyre inkább havazás lesz a jellemző, de kiemelten az Észak-Dunántúlon, illetve kisebb eséllyel a főváros térségében ónos eső is előfordulhat. A délkeleti szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +7 fok között alakul. Késő este -4, +3 fokot mérhetünk. A meteorológiai előrejelzések szerint fronthatásokra napközben nem kell számítani, így a frontérzékenyek rövid időre fellélegezhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra