A szívroham meglepő előjele

Mind nőknél, mind férfiaknál előrejelezhet szívrohamot és egyéb szív-érrendszeri problémákat a főütőér egy szakaszának átmérője - derült ki egy új kutatásból.

Milyen figyelmeztető tünetek előzhetik meg a szívrohamot?

A főütőér, avagy az aorta az emberi test legnagyobb vérere, amely oxigénben gazdag vérrel látja el a szervezetet. Anatómiailag több részre osztható. A mellkason és hastájékon áthaladó szakaszt leszálló aortának nevezzük, ennek felsőbb része az aorta thoracica. A mellkasi aortaszakasz az életkor előrehaladtával növekedik, de méretének és struktúrájának változásai olyan hemodinamikai és biológiai folyamatokat követnek, amelyek szív- és érrendszeri betegségekkel is kapcsolatba hozhatók.

szívroham, szívinfarktus, angina, mellkasi fájdalom
Az aorta átmérője jövőbeli szív-érrendszeri problémákról árulkodhat. Fotó: Getty Images

Mint azt az Észak-amerikai Radiológusok Szövetsége közleménye írja, dr. Maryam Kavousi, a rotterdami Erasmus Orvosi Központ kutatója és munkatársai arra keresték a választ vizsgálataik során, hogy vajon az aorta thoracica belső átmérőjének méretváltozása előrejelezhet-e kardiovaszkuláris megbetegedéseket hosszú távon. Összesen 2178 önkéntest vontak be a kutatásba, akikről 2003 és 2006 között készítettek CT-felvételeket, majd átlagosan kilenc éven keresztül követték nyomon egészségük alakulását. A mellkasi aortaszakasz átmérőjének méretét a résztvevők testtömegindexével (BMI) összevetve értékelték.

Mindezek alapján kiderült, hogy az aorta thoracica átmérőjének nagyobb mértékű növekedése és csökkenése egyaránt számottevő összefüggést mutatott olyan súlyos szív-érrendszeri problémákkal, mint akár a stroke vagy a páciensek kardiovaszkuláris eredetű elhalálozása. A kapcsolat mind nők, mind férfiak esetében kimutatható volt. "Eredményeink arra utalnak, hogy a mellkasi aortaszakasz átmérőjének képalkotó diagnosztikai felmérése jövőbeli kardiovaszkuláris betegségek kockázatának előrejelzésére is alkalmas lehet" - mutatott rá dr. Kavousi.

A kutatásról szóló tanulmány a Radiology című tudományos folyóiratban jelent meg. A szerzők szerint felfedezésük megteremtheti a lehetőséget, hogy akár tünetmentes nőknél és férfiaknál is meg lehessen becsülni a későbbi szív-érrendszeri problémák kialakulásának veszélyét, és szükség esetén hatékony prevenciós stratégiát lehessen náluk alkalmazni a súlyos következmények elkerülése érdekében.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)